Η ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ, Η ΤΑ ΟΠΛΑ


Ζούμε σε μια εποχή έντονης ταξικής πάλης.

Έρχονται μέρες που η ταξική πάλη θα πάρει διάστασης λαϊκής εξέγερσης από τη μια και καταστολής του λαϊκού κινήματος από την άλλη.

Η ιστορική εξέλιξη, έχει αποδείξει με οδυνηρό πολλές φορές τρόπο ότι αν το αστικό κράτος δεν τσακιστεί από τις επαναστατικές δυνάμεις, η δυνατότητα εγκαθίδρυσης και στερέωσης της διάδοχης εξουσίας τίθεται υπό αίρεση. Στο ζήτημα αυτό η αστική τάξη διαθέτει μεγάλη εμπειρία και αμείλικτη αποφασιστικότητα.

Αποφάσισα να δημοσιεύσω μια σειρά από φωτογραφίες με τις μεγάλες ώρες της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, από τις κορυφαίες φάσεις της πορείας του λαϊκού μας κινήματος, κατά τον εικοστό αιώνα. Από τον Δεκέμβρη του 1944. Ευκαιρία για επίκαιρα συμπεράσματα που δυναμώνουν την πάλη μας για το σοσιαλισμό.


Το ΕΑΜ ήταν δημιούργημα του λαού. Στάθηκε δίπλα του στις πιο δύσκολες συνθήκες. Οργάνωσε τη μαζική ένοπλη πάλη του, τον έσωσε από την πείνα, έβγαλε πλατιές μάζες από την πολιτική καθυστέρηση, δημιούργησε φύτρα λαϊκής εξουσίας στα εδάφη της ελεύθερης Ελλάδας. Αυτό φοβόταν και η ντόπια πλουτοκρατία. (φωτ: Συγκέντρωση του ΕΑΜ)

Ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί και ακολούθησε μια ριπή

Πυροβολούσαν άοπλους

Επειδή το ΕΑΜ καλούσε σε δράση για καλύτερες μέρες, και όχι μόνο για την απελευθέρωση, ακριβώς γι' αυτό μπορούσε και η πάλη του κατά των Γερμανοϊταλών και Βουλγάρων κατακτητών να είναι πιο αποφασιστική, πιο μαζική, πιο ουσιαστική, να συνεπαίρνει χιλιάδες εργάτες και αγρότες, γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, τη νεολαία
Ο Γ. Παπανδρέου και οι Αγγλοι ζητούσαν επίμονα τη διάλυση του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής και επέμειναν στη διατήρηση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου, δηλαδή ενόπλων σωμάτων της άρχουσας τάξης (φωτ:Γ. Παπανδρέου και Σκόμπι δίπλα στον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό)

Αθήνα 4 Δεκέμβρη 1944. Χιλιάδες λαού στην κηδεία των θυμάτων της προηγούμενης μέρας. Ανάμεσά τους τα μαυροφορεμένα κορίτσια, κρατώντας το πανό που έγραφε: «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα - ΕΑΜ»

Η ειρηνική διαδήλωση χτυπήθηκε με τα όπλα. 30 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες ήταν ο αιματηρός απολογισμός της εγκληματικής αυτής ενέργειας της αντίδρασης

ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ,
ΔΙΑΛΕΓΕΙ `Η ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ `Η ΤΑ ΟΠΛΑ.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μετά από όλα αυτά, σαφώς διαλέγουμε ΤΑ ΟΠΛΑ !

Θερμή Καλημέρα !
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ?ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ ?
ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ,ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ)ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ? ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΦΙΧΤΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΟΡΜΗΞΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΚΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΝΤΣ.ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 95% ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΜΕ IQ ΡΑΔΙΚΙΟΥ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Eτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει.Αν πάψουμε να πιστέυουμε στο 95% το χάσαμε το παιχνίδι,εξάλλου οι αντιφάσεις στις οποίες πέφτει ο καπιταλισμός θα γίνουν θηλιά στον λαιμό του.Για να μην κατηγορηθώ ως αφελής όταν αυτού του άχρηστου έρθει ο αστός με το έτσι θέλω και του πει να δουλέψει έστω τέσσερις ώρες χωρίς μεροκάματο τι θα κάνει;Μην ξεχνάς ότι οι αστοί έχουν ένα πολύ μεγάλο ελλάτωμα,την αλαζονεία.
Ο χρήστης aliatas είπε…
Θα συμφωνήσω με τον Γιώργο.

Είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε αμέτρητοι.

Μπορούμε να δώσουμε το όραμα στον εργάτη που υφίσταται την εργοδοτική τρομοκρατία, στον μετανάστη και στον πρόσφυγα που καταδιώκονται, στον νέο που τον θέλουν καταδικασμένο να φυτοζωεί, στον μικροαγρότη, κτλ.

Η υποταγή και η μοιρολατρία ζημίωσαν το λαό.
Είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο