ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Έχουμε την τιμή να κρατάμε στα χέρια μας την 3η έκδοση (2010) του βιβλίου της αρχαιολόγου Κορνηλίας Χατζηασλάνη «Περίπατοι στον Παρθενώνα», με φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη.

Ένα βιβλίο γνώσεων για νέους με θέμα τον Παρθενώνα και τα γλυπτά του. Σκοπός του βιβλίου είναι να εξοικειωθούν οι αναγνώστες με την κλασική τέχνη, αρχιτεκτονική και γλυπτική, έτσι ώστε όταν επισκεφθούν την Ακρόπολη αλλά και το Βρετανικό Μουσείο, όπου είναι σήμερα μοιρασμένα τα γλυπτά του μεγάλου ναού, να μπορέσουν να τα κατανοήσουν και να τα αγαπήσουν.

O αναγνώστης με οδηγό την αγγελιοφόρο θεά Ίριδα από την ανατολική ζωφόρο του ναού, κάνει τέσσερις φανταστικούς περιπάτους. Στον πρώτο, "στην αρχαιότητα", βλέπει τον Παρθενώνα στην πιο τέλεια μορφή του, το 432 π.X. όταν ολοκληρώθηκε από τον Περικλή και τον Φειδία. Στον περίπατο "στην Ιστορία", η Ίρις διηγείται τις περιπέτειες του μεγάλου ναού, τις μικρές και μεγάλες ζημιές που υπέστη έως τις μέρες μας.

Στον περίπατο "στην Ακρόπολη" και "στο Βρετανικό Μουσείο", η Ίρις βοηθάει τον αναγνώστη να αναπλάσει τις συνολικές συνθέσεις από τα αποσπασματικά σωζόμενα γλυπτά στα δύο Μουσεία. Τέλος, στο "Επίμετρο", παρουσιάζεται μία συνολική εικόνα όλου του σωζόμενου γλυπτικού διακόσμου του Παρθενώνα που συμπληρώνεται με τα σχέδια του J. Carrey, ο οποίος σχεδίασε τα γλυπτά το 1674, όταν αυτά ήταν ακόμη επάνω στο μνημείο.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι βασίζεται σε ένα συνεχή συνδυασμό της εικόνας και της περιγραφής των έργων, μίας περιγραφής που ενώ αποτελεί μέρος ενός συνεχούς κειμένου, είναι παράλληλα μία μεγάλη λεζάντα της εικόνας.

Έχουμε δυο αντίτυπα του βιβλίου ένα στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά για τους πρώτους που θα ενδιαφερθούν μέσο κάποιου σχολίου.

Διαβάστε εδώ την παρουσίαση της πρώτης έκδοσης του βιβλίου στο Ριζοσπάστη το 2000.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωραίος ο σύντροφος βλέπω τα πας καλά με τα βιβλία.Να μου πεις κομμουνιστής και να μην τα πηγαίνει καλά με τα βιβλία δεν γίνεται.
Ο χρήστης aliatas είπε…
Γιωργάρα

Εγώ με τα βιβλία καλά τα πάω… αυτά δεν τα πάνε καλά μαζί μου.

Με παιδεύουν όλη μέρα, κάθε μέρα…

Ξέρεις εσύ…
Ο χρήστης dkmgr είπε…
Ένα ωραίο βιβλίο με πολύ καλή φωτογράφηση κατά τα φαινόμενα. :)
Ο χρήστης aliatas είπε…
dkmgr

Όντος οι φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη είναι εξαιρετικές και δύσκολες στη λήψη.

Υπάρχουν απίστευτης ποιότητας φωτογραφίες τόσο των γλυπτών όσο και πολλών ζωγραφικών έργων, καθώς και των ίδιων των μνημείων.

Αν σε ενδιαφέρει το βιβλίο στείλε μου ένα μήνυμα στο aliatas@ebox.gr να συνεννοηθούμε πως θα το παραλάβεις.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
χαχαχαχα ξέρω,ξέρω...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ