ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ – ΧΑΡΑΤΣΙ


Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία ενός δίσκου που «τάραξε» τα νερά της ελληνικής δισκογραφίας, όταν κυκλοφόρησε το 1984 , προκάλεσε αίσθηση και, κυρίως, αγαπήθηκε πολύ. Το «Χαράτσι» είναι ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Νίκου Παπάζογλου με τον ίδιο να ερμηνεύει όλα τα τραγούδια του δίσκου και παράλληλα να υπογράφει και τη δημιουργία τους (σε όλα εκτός από δύο). Με αυτή τη δουλειά δεν κάνει απλά μια ακόμα έκπληξη αλλά σφραγίζει την ελληνική μουσική των νεότερων χρόνων. Δίσκος σταθμός, «επηρεάζει» αρκετούς νεότερους τραγουδοποιούς και σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους που κυκλοφορεί ο Παπάζογλου αργότερα, δημιουργείται η «σχολή της Θεσσαλονίκης», το «ρεύμα Παπάζογλου»....


Ο δίσκος ανοίγει με τον «Υδροχόο». Πείτε μου ποιος είναι αυτός που δεν έχει σιγοτραγουδήσει κάποια στιγμή της ζωής του «όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν»; Μουσική, Βάσω Αλαγιάννη, στίχοι, Μανώλης Ρασούλης.



Τα τραγούδια που περιέχονται στην συλλογή Χαράτσι μπορούν πράγματι να θεωρηθούν «κεφαλικός φόρος», μια και είναι το απαύγασμα της συνθετικής και στιχουργικής μου σοδειάς και δεκαετίας. Χρειάστηκε γερή απόφαση για να τα ηχογραφήσω και να τα βγάλω προς τα έξω - ήταν κι από τα πρώτα που είχα φτιάξει - κι αυτό γιατί τα τραγούδια αυτά αποτύπωναν προσωπικές στιγμές και βιώματα και δεν ήμουν καθόλου σίγουρος ότι αφορούν και άλλους.

Προέκυψαν σε ανύποπτες στιγμές εσωτερικού μονόλογου, όπου μία ακατανίκητη επιθυμία έβαζε στα χέρια μου την κιθάρα ή το μπουζούκι, ενώ όλοι κοιμόνταν στο σπίτι και ψιθυριστά άρχιζα να περιπλανιέμαι σε μουσικά δρομάκια που για πρώτη φορά τα διάβαινα κι εγώ.

Δεκαετία 1974-1984… Ανοιχτωσιά… Ελπίδα… Μια ορχήστρα που αποτελούνταν από φίλους με κοινές καταβολές από τα εφηβικά συγκροτήματα – την «Ταχεία Θεσσαλονίκης»… Τι άλλο να θέλαμε!

Τα μέσα για την ηχογράφηση λιγοστά και τα περισσότερα ιδιοκατασκευές. Αλλά ας έμενε εκεί το ζήτημα…

Αγαπήθηκε πολύ αυτός ο δίσκος από τη στιγμή που αυτονομήθηκε από εμένα και «βγήκε στο μεϊντάνι»… Σας είμαι ευγνώμων γι’ αυτό!

Νίκος Παπάζογλου, Μάρτιος 2003

Δεύτερο τραγούδι του δίσκου είναι το «Με το τραγούδι, με το κρασί» Μουσική – Στίχοι Νίκος Παπάζογλου.



Η ζωγραφιά του εξωφύλλου έγινε κατόπιν παραγγελίας από τη Ρωξάνη Chase, η φωτογραφία είναι της Βαρβάρας Williams, της κυράς μου, από την συναυλία στο Θέατρο Κήπου, στη Θεσσαλονίκη, τον Αύγουστο του 1983. Η ηχοληψία έγινε στο στούντιο «Αγροτικόν» στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Τις ορχήστρες τις ηχογράφησα εγώ και, όταν τραγούδησα, μ’ έγραψε ο φίλος και συνεργάτης μου Γιώργος Πεντζίκης. Η μίξη έγινε στο ίδιο στούντιο από εμένα και το τελευταίο δημιουργικό στάδιο επεξεργασίας στην Αθήνα, από τον εξαίρετο Γιάννη Ιωαννίδη.

Για τη βοήθεια τους στον Αύγουστο ευχαριστώ πολύ τον Γιάννη Τσαμπάζη (ενορχήστρωση) και τον Γιάννη Αγγελάκη (διεύθυνση ορχήστρας). Ευχαριστώ και όλους τους λαμπρούς μουσικούς που συνεργάστηκαν στο δίσκο για τη γενναιόδωρη συμμετοχή τους. Καλή ακρόαση!

Νίκος Παπάζογλου, Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 1984

Τρίτο τραγούδι του δίσκου ο «Αύγουστος» Μουσική – Στίχοι Νίκος Παπάζογλου.



Ο δημιουργός γράφει στο οπισθόφυλλο:

Η μουσική μας παιδεία, αν μπορεί να ονομαστεί έτσι, είναι ένας κυκεώνας και φαίνεται αυτό στη μουσική που συνθέτουμε, φαίνεται και στις επιλογές μας όταν η ανάγκη και η ευκολία μας θέτουν μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα, οπόταν και αναγκαζόμαστε να πάρουμε θέση. Πάντως όποια απόφαση και να πάρουμε, προδίδουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, γιατί τα ετερόκλητα μας συνιστούν.

Η αγάπη είναι πράγμα ισχυρότερο από τη διαφορά. Το ζήτημα είναι να συγκεράσουμε τις μουσικές μας αντιθέ¬σεις, που είναι και οι δικές μας αντιθέσεις, σ' ένα μικτό και νόμιμο μουσικό είδος.

Τέταρτο τραγούδι του δίσκου το «Χαράτσι» Μουσική Νίκος Παπάζογλου, στίχοι Τάκης Σιμώτας



Πέμπτο τραγούδι του δίσκου το «Λεμόνι στην Πορτοκαλιά» Μουσική, Βάσω Αλαγιάννη, στίχοι, Μανώλης Ρασούλης.




Έκτο τραγούδι του δίσκου το «Στάλα στάλα» Μουσική – Στίχοι Νίκος Παπάζογλου.




Έβδομο τραγούδι του δίσκου η «Ευχή» Μουσική – Στίχοι Νίκος Παπάζογλου.





Όγδοο τραγούδι του δίσκου η «Καρυάτιδα» Μουσική – Στίχοι Νίκος Παπάζογλου.




Ένατο τραγούδι του δίσκου το «Πέρασα έτσι, δίχως λόγο» Μουσική – Στίχοι Νίκος Παπάζογλου.




Δέκατο και τελευταίο τραγούδι του δίσκου το «Χτύπα τηλέφωνο» Μουσική – Στίχοι Νίκος Παπάζογλου.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ!(ΣΦΕ ΑΛΙΑΤΑΣ ΣΤΙΧΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΙΧΟΙ!)ΚΑΖ
Ο χρήστης aliatas είπε…
Ευχαριστώ για την παρατήρηση του ορθογραφικού λάθους. Το διόρθωσα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ