ΑΧ, ΑΥΤΗ Η ΡΙΜΑΔΑ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ


Όσοι από εσάς έχετε πιτσιρίκια που το Σεπτέμβριο θα πάνε για πρώτη φορά Σχολείο, καλό θα ήταν να δείξετε ιδιαίτερη φροντίδα ώστε ο νέος μαθητής να διαμορφώσει σταδιακά αρκετά στέρεα, μόνιμα και αντικειμενικά κριτήρια για τον εαυτό του και τις γνώσεις του.

Πιστέψτε με ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Αν παραλείψετε να ασχοληθείτε με το θέμα της αυτοεκτίμησης του νεαρού μαθητή, είναι πολύ πιθανό τα παιδιά σας αλλά κι εσείς να βρεθείτε αντιμέτωποι μ' ένα από τα πιο δυσάρεστα προβλήματα που εμφανίζονται στο σχολείο:

την ασυμφωνία του σχολικού βαθμού με την αξιολόγηση που κάνει το ίδιο το παιδί.


Σχόλια

Ο χρήστης Perastikos είπε…
Ενδιαφέρον.Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος;
Ο χρήστης aliatas είπε…
Ο κατάλληλος τρόπος είναι συνήθως ο πιο απλός.

Κρατήστε ένα σχολικό ημερολόγιο που στο τέλος κάθε μέρας θα κάνετε τον απολογισμό σας, εσείς σας γονιός μαζί με το παιδί σας.

Ζητήστε από το νεαρό μαθητή να βαθμολογήσει μόνος του τον εαυτό του, μετά βαθμολογήστε τον και εσείς.

Στο τέλος του τριμήνου βγάλτε ένα μέσο όρο για το κάθε μάθημα ξεχωριστά και θα δείτε ότι ελάχιστα θα διαφέρει η δική σας εκτίμηση από αυτή του δασκάλου!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η όλη διαδικασία γίνετε για να εκπαιδεύσουμε το παιδί μας στην αυτοεκτίμηση, δηλαδή να κρίνει τον εαυτό του, δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να το αποπροσανατολίσει από τη σχολική διαδικασία. Οι μαθητές διαβάζουν και μαθαίνουν για να μορφωθούν και ΟΧΙ για να πάρουν καλό βαθμό στον έλεγχο.

Αν είναι να δημιουργηθούν άσχημες καταστάσεις στο σπίτι (γκρίνιες , φωνές , τιμωρίες κλπ.) η να φορτωθούν η μαθητές με περιττό άγχος καλλίτερα να μην κάνουμε τίποτα.

Αν πάντως γίνει σωστά η διαδικασία με το ημερολόγιο θα βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν ότι η βαθμολόγηση είναι μια υποκειμενική διαδικασία και θα αποτρέψει τη “δηλητηρίαση” στην σχέση μαθητή-δασκάλου και μαθητή-σχολείου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ