Η ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ



Δυστυχώς παρατηρείτε συχνά στα μικρά παιδιά, όταν διαβάζουν ένα κείμενο να το «καταβροχθίζουν», παραβλέποντας τα σημεία στίξεις, χωρίς να τηρούν τις παύσεις, χωρίς κανένα λογικό τόνο στη φωνή τους, λες και βάλθηκαν να τρέχουν για κάπου με κλειστά τα μάτια.

 Το διάβασμα χωρίς εκφραστικότητα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτός που διαβάζει μένει κουφός στις σκέψεις και τα αισθήματα που προσπαθεί να μεταδώσει ο συγγραφέας. Η πραγματική γοητεία της λογοτεχνικής έκφρασης του είναι άγνωστη στους νεαρούς αναγνώστες και μάλλον αυτή είναι η αιτία που αρκετά παιδιά δεν αγαπούν το διάβασμα.

Το παιδί μαθαίνει να διαβάζει εκφραστικά πριν ακόμα αρχίσει να διαβάζει!!! Η εξοικείωση με την παραστατική ανάγνωση συντελείται κι όταν ακόμα ο μπαμπάς, η μαμά, η ο δάσκαλος διορθώνει τις λέξεις η τις φράσεις του, η ακόμα καλύτερα όταν του λέτε ένα παραμύθι και ύστερα το βάζετε να το επαναλάβει.

Σχόλια

Ο χρήστης ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είπε…
Έχεις υπόψη σου ότι τα περισσότερα κείμενα στο βιβλίο που διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού σχολείου είναι δημοσιογραφικά κείμενα από την Καθημερινή, τα Νέα, την Ελευθεροτυπία, χωρίς καμία λογοτεχνική αξία, γιατί ο δημοσιογραφικός λόγος με την ευρεία 'εννοια έχει στόχο μέσα σε λίγες σειρές να βάλει τον αναγνώστη στο θέμα , χρησιμοποιώντας έναν αριθμό κρίσιμων λέξεων ή λεκτικών σχημάτων.Δεν φταίνε λοιπόν τα παιδιά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
να γιατι τελικα δεν μου αρεσει το διαβασμα!
Ο χρήστης aliatas είπε…
Κόκκινε άνεμε εννοείτε ότι τα παιδία δεν έχουν καμία ευθύνη.

Αυτά που λες για τα κείμενα στα βιβλία της γλώσσας του δημοτικού σχολίου είναι ενδεικτικά για την εικόνα που έχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, σχετικά με την τέχνης της λογοτεχνίας και την σημασία που έχει για τις νέες προσωπικότητες που διαμορφώνονται στο δημοτικό σχολείο.

Εμείς όμως δεν πρέπει να μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Είναι πολύ χρήσιμη η «οικογενειακή ανάγνωση», η δημιουργία της πεποίθησης ότι το διάβασμα είναι μια απόλαυση για ολόκληρη την οικογένεια, θα ξυπνήσει στο παιδί την επιθυμία να μάθει να διαβάζει πιο ζωντανά, πιο παραστατικά, πιο καλά.

Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι «Διαβάζει καλά εκείνος που διαβάζει πολύ»
Ο χρήστης aliatas είπε…
Άγνωστε φίλε ποτέ δεν είναι αργά…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ