ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Συγκέντρωση έξω από το ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Ανάπλαση»απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη δύο απολυμένων που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, έκαναν το απόγευμα της Πέμπτης 1/8, το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Λαϊκή Επιτροπή Ν. Ιωνίας αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

Με πανό «Όχι στους εμπόρους της υγείας – Πάρτε πίσω τις απολύσεις» και συνθήματα «Η υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι μ’ αγώνες κατακτιέται» και «Το κέρδος σκοτώνει την υγεία, έξω οι εταιρείες απ’ τα νοσοκομεία», οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν τους εργαζόμενους στην ιδιωτική κλινική να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Μια «αντισυγκέντρωση» που επιχείρησε η εργοδοσία κατέληξε σε φιάσκο.

Η εργοδοσία για ακόμα μια φορά(όπως και τις προηγούμενες) είχε καλέσει την αστυνομία, για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους.

Η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας συμμετείχε στην κινητοποίηση(όπως και στις δύο προηγούμενες) δηλώνοντας με το σύνθημα, «Κανείς μόνος του στην Κρίση, Ένας για όλους και όλοι για Έναν» τη στήριξη της και καλώντας τον Ιωνιώτικο λαό να δείξει την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους απολυμένους και τους απλήρωτους εργαζόμενους της «Ανάπλασης».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Κέντρου της Ν. Ιωνίας για την ενημέρωση του κόσμου για, όπου μοιράστηκε και η παρακάτω ανακοίνωση.

 


Ανακοίνωση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών:

«Η τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης είναι το βασικό μέτρο επιβολής των εργοδοτών στους χώρους δουλειάς, πολύ περισσότερο που τώρα με την κρίση που η ανεργία βαράει κόκκινο με τους άνεργους να ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο.

Ο ιδιοκτήτης του κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας η “ΑΝΑΠΛΑΣΗ” ξεπέρασε κάθε όριο. Αφού απέλυσε δυο εργαζόμενους για να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση των εργαζομένων και να πνίξει κάθε σκέψη για οργανωμένη αντίδραση, κατέφυγε να ζητάει από τους εργαζόμενους δηλώσεις νομιμοφροσύνης και αποκήρυξης του ΠΑΜΕ. Βλέπετε οι εργαζόμενοι που απέλυσε ήταν πρότυπα στη δουλειά τους, έχαιραν εκτίμησης και αναγνώρισης από τους συναδέλφους τους αλλά και από τους συγγενείς και ασθενείς.

Μέρες τώρα με την απειλή της απόλυσης συλλέγει υπογραφές αυτός και οι άνθρωποί του, κάτω από ένα κείμενο εξώδικο που μας κοινοποιήθηκε χθες. Εξώδικο που εμφανίζονται ότι το στέλνουν οι εργαζόμενοι της “ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ” προς το κλαδικό σωματείο των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές και που επιδόθηκε στον Ριζοσπάστη και τον 902. Το εξώδικο αναφέρει ότι “τα μέλη του σωματείου σας βρίσκονται έξω από το χώρο της δουλειάς μας. Φωνάζουν, εμποδίζουν την είσοδο ασθενών, βρίζουν συγγενείς ασθενών, ασκούν φυσική βία σε βάρος μας”. Όλοι γνωρίζουν πως όλα αυτά που αναγκάστηκαν να υπογράψουν ορισμένοι εργαζόμενοι κάτω από πίεση είναι ψέματα. Τα μέλη του σωματείου ενημέρωναν εργαζόμενους, συγγενείς και ασθενείς για το τι είχε συμβεί, για τις θέσεις του σωματείου. Αυτό που εισέπρατταν ήταν η αγανάκτηση για τις απολύσεις και την επιβεβαίωση αυτών που αναφέραμε στην ανακοίνωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς στην “ΑΝΑΠΛΑΣΗ”. Απεναντίας, άνθρωποι του εργοδότη επιτέθηκαν σε μέλη του ΔΣ του σωματείου, όταν ζήτησαν με τον πιο επίσημο τρόπο να επισκεφτούν το χώρο, ως είχαν δικαίωμα, και να μιλήσουν με τους εργαζόμενους που ήταν βάρδια. Τρανή διάψευση όλων αυτών είναι ότι, αφού κάλεσαν την αστυνομία επανειλημμένα κατά τις ενημερωτικές εξορμήσεις έξω από το χώρο της “ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ”, αυτή αποχώρησε χωρίς καμία σύσταση γιατί όπως και αυτοί διαπίστωσαν δεν υπήρξε ούτε στιγμή αποκλεισμού της εισόδου, πολύ περισσότερο προπηλακισμοί ασθενών και συγγενών. Η αστυνομία κλήθηκε και κατά τη διάρκεια των δυο κινητοποιήσεων που υπήρχε πολύς κόσμος και πάλι επιβεβαιώθηκαν τα παραπάνω και η προβοκάτσια που πήγε να στήσει η διοίκηση έπεσε στο κενό.

Στο εξώδικο που έφτιαξε η διοίκηση και υποχρέωνε τους εργαζόμενους να το υπογράψουν, αναφέρεται ότι οι συνάδελφοι που απολύθηκαν είναι ανεπαρκείς και ότι δεν πληρούν τα “ποιοτικά κριτήρια που έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους”. Στους συναδέλφους που απολύθηκαν δεν είχε γίνει καμία σύσταση όσο καιρό εργαζόντουσαν, άλλωστε η συναδέλφισσα που απολύθηκε είχε αξιολογηθεί τουλάχιστον τρεις φορές, αφού υπέγραψε 3μηνη σύμβαση μετά από ένα οκταήμερο δοκιμαστικής εργασίας, όταν υπέγραψε ξανά νέα τρίμηνη σύμβαση και όταν υπέγραψε σύμβαση αορίστου χρόνου. Άλλωστε ξέρουμε τα ποιοτικά κριτήρια που λένε οι εργοδότες. Εννοούν το βαθμό υποταγής στα συμφέροντά τους. Πάντως η αξιολόγηση που οδήγησε στην απόλυση φαίνεται ότι έχει άμεσα σχέση με τη συμμετοχή της συναδέλφισσας στις απεργίες του κλάδου αλλά και με τα οικονομικά συμφέροντα του εργοδότη, αφού η απόλυση έγινε μια μέρα πριν να συμπληρωθεί ένας χρόνος για να μην δικαιούται αποζημίωση όπως ερμηνεύει η εργοδοσία, γι’ αυτό φρόντισε να μην συνυπολογίζεται το οκταήμερο δοκιμασίας.Υπερασπιζόμαστε τους εργαζόμενους

Στο εξώδικο που συνέταξε η εργοδοσία θέλοντας να αντιπαραθέσει τους εργαζόμενους της “ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ” με το σωματείο και το ΠΑΜΕ, ισχυρίζεται ότι στελέχη του σωματείου είπαν ότι θα κλείσουν την “ΑΝΑΠΛΑΣΗ” ή ότι η ανακοίνωση του σωματείου μειώνει τη δουλειά του προσωπικού. Όχι μόνο δεν δηλώθηκαν τα παραπάνω, αλλά αυτά είναι πέρα για πέρα ψέματα. Παραπέμπουν στα γνωστά της κυβέρνησης και των ΜΜΕ του κεφαλαίου ότι οι απεργίες, το ΠΑΜΕ, κλείνουν τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 1,5 εκατομμύριο ανέργων φταίει το ΠΑΜΕ. Όταν όλοι ξέρουμε ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν, ανοίγουν, επεκτείνονται ή μεταφέρονται κατά πως συμφέρει την κερδοφορία του εργοδότη και καθορίζεται και από τον άγριο καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουν επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας και της αποκατάστασης, παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια υψηλής ποιότητας και τα όποια ιδιωτικά πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Έτσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι όλοι απαραίτητοι σε ένα τέτοιο σύστημα υγείας και θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό γιατί σήμερα οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες. Όσο όμως υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας θα υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τους εργαζόμενους, τα συμφέροντά τους και φυσικά το δικαίωμά τους στην εργασία. Αυτό εξάλλου κάνουμε και με την κινητοποίησή μας για να ανακληθούν οι απολύσεις των συναδέλφων μας και όχι για να κλείσει η κλινική, όπως μας κατηγορούν.

Όχι στον εκβιασμό

Επιχειρήθηκε αυτές τις μέρες να δικαιωθούν τα έργα της εργοδοσίας: απολύσεις, τρομοκρατία, απλήρωτη δουλειά κλπ, διανέμοντας μια δήλωση ενός παλιού αγωνιστή που τις τελευταίες μέρες της ζωής του τις πέρασε στην “ΑΝΑΠΛΑΣΗ” και που μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την περιποίηση που είχε από το προσωπικό της “ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ”. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Το προσωπικό δίνει τον καλύτερο εαυτό του στον ασθενή παρά τις δυσκολίες από τις ελλείψεις προσωπικού και μέσων που χρειάζονται, σε σημείο μάλιστα που να μην γίνονται πάντα ορατές από τους συγγενείς και ασθενείς.

Ο εργοδότης, για να εξασφαλίσει την υποταγή των εργαζόμενων στην κλινική του, έφτασε στο σημείο να τους εκβιάζει για να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους συναδέλφους τους, υποχρεώνοντας τους να είναι όλοι την Πέμπτη 1 Αυγούστου στις 6.30 μ.μ. στο χώρο εργασίας τους σε αντισυγκέντρωση στη συγκέντρωση που έχει ανακοινωθεί από το σωματείο εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και τη Λαϊκή Επιτροπή της Νέας Ιωνίας για τις απολύσεις και την τρομοκρατία έξω από το χώρο της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ. Το οπλοστάσιο της εργοδοσίας όλο σε χρήση: απολύσεις, εκβιασμοί, τρομοκρατία, δηλώσεις νομιμοφροσύνης, αποκήρυξης των “μιασμάτων” και αντισυγκεντρώσεις. Τα επιστρατεύουν όλα κυβέρνηση και εργοδότες!

Στη μαζικοποίηση του σωματείου η απάντηση

Καλούμε τους εργαζόμενους ακόμα και αν υπέγραψαν με την απειλή να μην χάσουν τη δουλειά τους, να μην δεχτούν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους τους. Ξέρουν πολύ καλά ότι υπέγραψαν ένα κείμενο που δεν το πίστευαν, που ήξεραν ότι λέει ψέματα. Όπως ξέρουν πολύ καλά ότι η ανακοίνωση του σωματείου για τα προβλήματα των ασθενών και των εργαζόμενων της “ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ” απηχεί 100% την πραγματικότητα. Με ευθύνη κυρίως των κυβερνήσεων, για τα περιορισμένα προγράμματα αποκατάστασης και τις ανεπαρκείς συνθήκες νοσηλείας, όπως επίσης και οι ελλείψεις προσωπικού και η εντατικοποίηση της δουλειάς και στον ιδιωτικό τομέα που γίνεται για την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους είναι προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και ασφαλώς καμία ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι.

Απάντηση θα δοθεί με τη μαζικοποίηση του σωματείου και τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Κανένας φόβος, καμιά υποταγή στους εργοδότες. Ο δικός μας φόβος είναι η δύναμή τους. Ο δικός μας μαζικός – ταξικός αγώνας ο πανικός τους, η ανατροπή τους».

http://laikiepitropineasionias.wordpress.com/2013/08/02/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1/#more-535

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο