Η ταξική αλήθεια τσούζει

Η ταξική αλήθεια τσούζει

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

ΌΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΑΠΛΕΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ…


«Τα προβλήματα της θρησκευτικής λατρείας, ειδικά όταν πρόκειται για μειονότητες βρίσκονται πολύ συχνά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Για ένα πρόσθετο λόγο: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας. Το κράτος διαπλέκεται με την εκκλησία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ.

«Επόμενα η εκκλησία αποκτά πολιτικό λόγο και παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα. Άπειρα τα παραδείγματα, στη χώρα μας και στο νομό μας.

Είναι φυσικό λοιπόν ένα θέμα θρησκευτικής λατρείας, όπως είναι ο διορισμός ιμάμηδων, ιερουργών της ισλαμικής θρησκείας, να γίνει αντικείμενο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης, τοπικά και πανελλαδικά.

Αφορμή στάθηκε η κατάθεση για ψήφιση μιας τροπολογίας, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να διορίζει ιμάμηδες με πρόταση πενταμελούς επιτροπής, της οποίας τα τρία μέλη είναι μουσουλμάνοι, επιλεγμένα από τον Μουφτή του νομού. Η τροπολογία προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα οι συγκεκριμένοι ιμάμηδες, οι διορισμένοι δηλαδή από την κυβέρνηση, να διδάσκουν το Κοράνιο στα γυμνάσια και λύκεια, όπου φοιτούν μουσουλμάνοι, με μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Το 2007 ένας ανάλογος νόμος που ψηφίστηκε προέβλεπε τον διορισμό μετά από πρόταση επιτροπής από χριστιανούς (το ΚΚΕ τον καταψήφισε) που δεν εφαρμόσθηκε .

Είναι γνωστή σε όλους η διαμάχη για την εκλογή του Μουφτή που έχει πάρει και διακρατικές διαστάσεις.

Είναι γνωστό επίσης ότι ο Μουφτής λειτουργεί και με βάση τη Σαρία, τον ιερό νόμο του Ισλάμ, που επιτρέπει στον Μουφτή να λύνει ζητήματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου, που σε όλες τις αστικές δημοκρατίες τα λύνει η αστική δικαιοσύνη. Επίσης είναι γνωστό ότι με αυτόν τον τρόπο λύνονται τα κληρονομικά και οικογενειακά ζητήματα στη μειονότητα της Δυτ. Θράκης , 90 χρόνια τώρα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η κατάθεση και υπερψήφιση της τροπολογίας είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα των μέτρων που έχουν πάρει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και αξιοποιούν τα μειονοτικά ζητήματα για άσκηση εξωτερικής πολιτικής, από Τουρκία και Ελλάδα. Ενισχύουν τις θρησκευτικές αντιπαραθέσεις , ενισχύουν τις δυνάμεις που δρουν διαιρετικά στο λαό του νομού ,με βάση το θρήσκευμα και την καταγωγή, με αιχμή του δόρατος τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενισχύουν τη διάσπαση του λαϊκού κινήματος κι έτσι τελικά εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του διαίρει και βασίλευε, με στόχο τον έλεγχο των δρόμων ενέργειας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών κτλ.

Στο χέρι του εργατικού, του μαζικού λαϊκού κινήματος είναι να τους χαλάσει τα σχέδια

Η κατάθεση κι η υπερψήφιση αυτής της τροπολογίας επιβεβαιώνει, παραφρασμένα,, από τη σκοπιά των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, αυτό που λέει ο λαός «Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο του ιμπεριαλισμού». Να θυμίσουμε ότι κι οι δύο χώρες συνεργάζονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, κι ότι η Ελλάδα βοηθάει την Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την σχετική τροπολογία, γιατί είναι αντίθετο με τη διδασκαλία οποιουδήποτε δόγματος στα σχολεία.

Το ΚΚΕ είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας.

Το ΚΚΕ είναι υπέρ της εκλογής του Μουφτή από εκλεκτορικό σώμα που θα αποτελείται από θεολόγους του Ισλάμ , από ιερουργούς του Ισλάμ, από εκπροσώπους τοπικής διοίκησης και μαζικού κινήματος.

Η εκλογή του Μουφτή από το σύνολο των μουσουλμάνων, όπως υποστηρίζουν συγκεκριμένοι κύκλοι, εκτός και εντός Ελλάδος, με δεδομένο τον μη διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, δίνει στο Μουφτή που εκλέγεται με τέτοιο τρόπο, χαρακτηριστικά πολιτικού ηγέτη, ανεξάρτητα από την κατάργηση ή όχι των σημερινών αρμοδιοτήτων του, σχετικά με το κληρονομικό και το οικογενειακό δίκαιο. Αρμοδιότητες που για να καταργηθούν θα πρέπει να προηγηθεί πλατιά ενημέρωση των μουσουλμάνων πιστών, εξ΄ αιτίας της 90χρονης εφαρμογής τους.

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις για τα ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα και κατά καιρούς τις έχει συζητήσεις με τους εργαζόμενους της περιοχής.

Μεταξύ άλλων στο πρόγραμμά του που δημοσιεύεται στις θέσεις για το 19ο Συνέδριό του, υπογραμμίζει: “….Με την ίδια αρχή αντιμετωπίζει και τις λεγόμενες «μειονότητες», τα «αλλόγλωσσα» τμήματα της εργατικής τάξης, τους μετανάστες που έχει κληρονομήσει από τον καπιταλισμό, τους πολιτικούς πρόσφυγες. Η σοσιαλιστική εξουσία διασφαλίζει τη διάσωση της γλώσσας και των πολιτιστικών παραδόσεων, τη γνωριμία με τις ιστορικές ρίζες τους, με ένταξη ειδικού προγράμματος στο ενιαίο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σύστημα, χωρίς ξεχωριστούς οικισμούς, με φροντίδα στην εκπροσώπηση στα ανώτερα όργανα"».

Ροδόπη: Ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ για την τροπολογία για τον διορισμό ιμάμηδων | 902.gr

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Η ΣΟΥΛΑ Η ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ


Σαφώς και υπάρχουν διαφοροποιήσεις και στο Κεφάλαιο και στο προλεταριάτο.
Η βασική διαφοροποίηση όμως σε μια ταξική κοινωνία είναι οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι.
Τώρα, αν η Σούλα που άνοιξε κομμωτήριο στην γειτονιά της, νομίζει ότι ανήκει στην τάξη των εκμεταλλευτών… να με συγχωρεί αλλά το πρόβλημα είναι δικό της.
Νομίζω ότι οι εκμεταλλευόμενοι αυτού του κοινωνικοπολιτικού συστήματος θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι, όπως ενωμένοι είναι, παρά τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς οι εκμεταλλευτές μας.

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ (video)


Οι διαγκωνισμοί μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης με αιχμή τη λίστα Λαγκάρντ, θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα.

Η αποκάλυψη των ευθυνών -αν αυτές προκύψουν-, η τιμωρία για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, είναι μια μόνο πλευρά.

Η καταδίκη από το λαό των κομμάτων που υπηρετούν το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, μέσα στο οποίο ανθίζουν τα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής, είναι το ζητούμενο, για να κλονιστεί πραγματικά το αστικό σύστημα.

Την ίδια ώρα που οι εταίροι της συγκυβέρνησης υπόσχονται διαφάνεια και δηλώνουν πρόθυμοι να αξιοποιήσουν τα στοιχεία της λίστας για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, με την πολιτική τους:

  • Προσφέρουν νέες επιδοτήσεις και ενισχύσεις δισ. ευρώ σε τραπεζίτες και κεφαλαιοκράτες, στο όνομα της ανάπτυξης.
  • Καταργούν το αφορολόγητο για εκατομμύρια εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και την ίδια ώρα διευρύνουν τις φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, τις Ανώνυμες Εταιρείες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Διατηρούν το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μην μπορεί να γίνεται έστω και στοιχειώδης έλεγχος των επιχειρήσεων, αφήνοντας ορθάνοιχτο το πεδίο για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
  • Προσθέτουν νέους άμεσους και έμμεσους φόρους στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων, όταν επιτρέπουν με τους νόμους τους να λειτουργούν στην Ελλάδα νόμιμα 16.580 «off shore» εταιρείες και να φορολογούνται μόλις οι 965!
Με άλλα λόγια, συντηρούν και ενισχύουν όλες τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας των πλουτοκρατών, που είναι θερμοκήπιο της διαφθοράς και της διαπλοκής με το πολιτικό τους προσωπικό.


Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΖΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ (video)


...σε ποιο μέρος του κόσμου δεν κλείνουν, δε συγχωνεύονται, δε μετακομίζουν επιχειρήσεις, όσο φθηνοί κι «υπάκουοι» κι αν είναι εργαζόμενοι;

Η πραγματικότητα είναι πως οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και η κρίση, οδηγούν αναπόφευκτα κάποιες επιχειρήσεις στο κλείσιμο.

Για παράδειγμα, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτος - και χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο - παρά τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες.

Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο διαπρέπει παγκοσμίως και στη χώρα χιλιάδες ναυτεργάτες είναι χωρίς δουλειά, τα νησιά χωρίς καράβι ή με σαπιοκάραβα και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια απλησίαστα.

Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα εργαζομένων που δέχτηκαν περικοπή των δικαιωμάτων τους και αυτό δεν τους εξασφάλισε δουλειά, ούτε «γλίτωσε» την επιχείρηση από το λουκέτο.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια οι μισθοί μειώνονται, οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται και ταυτόχρονα η ανεργία αυξάνει, επιχειρήσεις κλείνουν.

Ο πλούτος που παράγεται μεγαλώνει, οι εργαζόμενοι κι οι οικογένειές τους ζουν χειρότερα και ο πλούτος αυτός συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα μονοπώλια, τα κέρδη των οποίων πολλαπλασιάζονται.

Ελένη ΜΑΪΛΗ
 

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ


Δεν θα μας νικήσουν, θα τους νικήσουμε αργά ή γρήγορα.

Δεν θα μας παραπλανήσουν.

Δεν θα μας κάνουν δειλούς, μοιραίους και άβουλους.

Μαζικά και μαχητικά στην αντεπίθεση ως την νίκη.

Το οφείλουμε πριν απ' όλα στη νεολαία, γιατί σίγουρα θα μας ζητήσει το λόγο, αν εμείς σήμερα ολιγωρήσουμε.
 

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

ΌΤΑΝ Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ


Όταν τα λαϊκά στρώματα θα μπορούν να βλέπουν τα πράγματα από την πλευρά των ταξικών τους συμφερόντων.

Όταν θα καταλάβουν ότι στον καπιταλισμό, άλλα πράγματα ισχύουν για τους πλουσίους και άλλα για τους φτωχούς.

Τότε θα είναι η αυγή για ένα νέο κύμα σοσιαλιστικών επαναστάσεων.

ΕΡΓΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ, ΜΑΓΑΖΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ


Εδώ και μερικές βδομάδες, η κυβέρνηση τα κανάλια και οι εφημερίδες των μεγάλων "επενδυτών" προσπαθούν να πείσουν τη Ρούλα που έχει κομοτήριο στο Μαρούσι, τη Μαίρη που έχει κατάστημα με ρούχα στη Νέα Ιωνία και τον Κυρ Γιώργο που έχει μαγαζί με παπούτσια στη Θεμιστοκλέους, τους υπαλλήλους τους και εμάς τους πελάτες τους, ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας γίνεται για δικό μας όφελος και όχι των Mall που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια γύρω, γύρω σε όλοι την Αττική.

Έκαναν την αρχή από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στις 30 Δεκέμβρη.

Λένε πως τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές θα δώσουν ώθηση στην αγορά, θα ανεβάσουν την κίνηση και τους τζίρους.

Παραμύθια, τούμπανο!

Η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Τα στοιχεία από την Κυριακή 23/12, η οποία παραδοσιακά είναι «εργάσιμη» για τα εμπορικά καταστήματα, σαν τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, δείχνει ότι όσες Κυριακές κι αν ανοίξει ένα μαγαζί, τίποτα δεν πρόκειται να κερδίσει.

Όσο ο εργάτης δεν έχει λεφτά, τόσο τα μαγαζιά δεν θα έχουν δουλειά!

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τους εμπορικούς συλλόγους, που δημοσιοποίησε η ΕΣΕΕ, ο τζίρος στα καταστήματα την Κυριακή 23/12 ήταν κατά περιοχή από 18% έως 50% πεσμένος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα (18/12/2011).

Τι καταλαβαίνετε εσείς ρε φωστήρες της επιχειρηματικότητας;

Γιατί εγώ καταλαβαίνω ότι δεν είναι η Κυριακή αργία ο λόγος για το οποίο ο κόσμος δεν ψωνίζει.

Ενδεικτικά μόνο, στην Αθήνα η πτώση του τζίρου ήταν 20%, στη Θεσσαλονίκη πάνω από 20%, στον Πειραιά 18% - 22%, στην Αλεξανδρούπολη πάνω από 50% και πάει λέγοντας.

Συμπέρασμα: Η απελευθέρωση της αργίας της Κυριακής γίνεται επειδή έτσι συμφέρει τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Είναι ένα ακόμα μέτρο που επιταχύνει την εξόντωση των μικρών, δίνοντας την ευκαιρία στους μεγάλους να βάλουν στο χέρι μεγαλύτερο κομμάτι από τον ήδη μειωμένο τζίρο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστές της.

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ


Την προσφορά των εφοπλιστών «εξυμνεί» η αντιπεριφέρεια Ηπείρου, με αφορμή κάποια κιβώτια με τρόφιμα που απέστειλε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών για 136 οικογένειες στην Πρέβεζα με εισόδημα λιγότερο από 8.000 ευρώ.

Μπράβο ρε γίγαντες της Ηπείρου «Υμνήστε» τους εφοπλιστές επειδή σας «πέταξαν» μερικές κούτες με «ψίχουλα» για μερικές ημέρες, να ταΐσετε τους φουκαράδες που έχουν εξαθλιωθεί από τα αμύθητα πλούτη αυτών, που εσείς τους γράφετε «ύμνους».

Δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ανάγονται σε ευεργέτες οι δυνάστες του λαού, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εφοπλιστές, που έχουν ρουφήξει το αίμα των ναυτεργατών, που ξεζουμίζουν μέχρι και πνιγμού στα ναυάγιά τους τους ναυτεργάτες.

Θα έπρεπε να ντρέπεται όποιος δίνει τα εύσημα στους εκμεταλλευτές του λαού!

Θα έπρεπε να ντρέπεται όποιος δίνει τα εύσημα σ' αυτούς που κρατούν δεκάδες νησιά αποκλεισμένα!

Θα έπρεπε να ντρέπεται όποιος δίνει τα εύσημα σ' αυτούς που ναυπηγούν εκατοντάδες πλοία στο εξωτερικό, που έχουν χρεοκοπήσει το ΝΑΤ, έχουν φορολογική ασυλία κ.ά.

Γελιούνται οικτρά αν νομίζουν και οι εφοπλιστές και οι «μούτσοι» τους, πως με «ψίχουλα» και άλλες παρόμοιες «αγαθοεργίες» θα εξιλεωθούν στη συνείδηση του λαού.

Τα συμφέροντα τους ήταν και είναι στην απέναντι όχθη από τα δικά μας.

Την αλληλεγγύη που σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, έχουν ανάγκη ακόμη περισσότερες εργατικές λαϊκές οικογένειες θα την εκφράσουμε εμείς οι εργάτες.

Αυτοί με τις ...«αγαθοεργίες» προσπαθούν να μας εκπαιδεύσουν για να επιβιώνουμε στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Να συνηθίσουμε στη διαχείριση της πείνας και της ανεργίας.

Να προσαρμοστούμε στην πολιτική που συνθλίβει ζωές και δικαιώματα.

Aυτό δε θα περάσει.

Θα δώσουμε τη δική μας μάχη για να εκφραστεί αγωνιστικά, οικονομικά και ηθικά, η αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους που υποφέρουν περισσότερο. Ομως μαζί, θα δώσουμε και τη μάχη για να δοθεί ώθηση στην οργάνωση της πάλης και τη συγκέντρωση δυνάμεων, ώστε η εργατική τάξη, ο λαός να γίνει κάτοχος του πλούτου που παράγει.

Να αλλάξει χέρια η εξουσία.

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΤΑΙΕΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ


Όταν ένα ζευγάρι ζει τον έρωτα του θεωρούν και οι δύο αυτονόητο να βρίσκονται συνέχεια μαζί.

Αλλά μόλις η σχέση μετεξελιχθεί σε αγάπη, αυτή η προσκόλληση σταδιακά ατονεί.

Πόσοι ερωτευμένοι όμως δεν ξέρουν ότι αυτή η απομάκρυνση είναι μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη και περνούν μάταιες απογοητεύσεις και στενοχώριες!

Για να είναι αρμονική και φυσιολογική η ζωή ενός ζευγαριού θα πρέπει η αγάπη τους να έχει συγκεκριμένα όρια.

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

ΑΝ ΑΓΑΠΑΣ ΘΑ ΑΓΑΠΗΘΕΙΣ

"Το να αγαπάς είναι ουσιαστικά η επιθυμία να αγαπηθείς"

Ζακ Λακάν

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Λαϊκής Επιτροπής Νέας Ιωνίας και του Συλλόγου εκπαιδευτικών “Γ.Σεφέρης”, την προηγούμενη Πέμπτη για το μήνα Δεκέμβρη.
 
Θέλουμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τους δασκάλους, του μαθητές και τους γονείς της ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Ν. Ιωνίας, για την θεατρική παράσταση «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κ. Ντίκενς που ετοίμασαν και παρουσίασαν.
Ακόμη τα μέλη της επιτροπής, τους δασκάλους, τους γονείς αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο που βοήθησε να “στηθούν” οι εκδηλώσεις, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, έφτιαξαν και έφεραν γλυκά, φαγητά, αναψυκτικά κλπ για όλα τα παιδάκια.
 
Μετά το τέλος της παράστασης, ο “Άγιος Βασίλης” έφερε νωρίς τα δώρα του, μοιράζοντας τα cd που ετοίμασε η Λαϊκή Επιτροπή με παιδικά τραγούδια.
 
Η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών και των γονιών τους και στις 3 εκδηλώσεις του Δεκέμβρη, δείχνει την ανάγκη των λαϊκών οικογενειών να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους, να βγουν από το σπίτι τους και να αντισταθούν στη μιζέρια που θέλουν να μας επιβάλουν. Να μεγαλώσουν τα παιδιά μας και εμείς σε μια μεγάλη αγκαλιά συναγωνιστών.
 
Η πρωτοβουλία μας αποδεικνύει ότι μπορούμε με την αλληλεγγύη μας να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον, να δώσουμε στα παιδιά μας δωρεάν, καλό πολιτισμό και ψυχαγωγία και όχι να εξαρτυόμαστε από τα ακριβοπληρωμένα προϊόντα υποκουλτούρας των πολυεθνικών και της υποκριτικής φιλανθρωπίας.
 
Στις αρχές του νέου χρόνου θα βγει το καινούργιο πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν και πάλι στα τέλη του Ιανουαρίου.
 
Επικοινωνία με τη Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας για τις εκδηλώσεις:

Περιοχή Κέντρου: Βούλα – 6942693007
Περιοχή Καλογρέζας: Κώστας – 6942980096
Περιοχή Περισσού: Βασίλης – 6976689521
Σύλλογος Δασκάλων: Νινέττα – 6972008336


Και στα e-mail:

Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας: laikiepitropi.neasionias@gmail.com

Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης»:
segseferis@gmail.comΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ

Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΛΑΔΩΝΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΗ κρίσιμη μάζα άμα χωράει σ' ένα σακί πατάτες, αφήνει την τράπεζα αλώβητη, την αξιοπιστία του αστικού κράτους ακέραιη, τη δε εργατική τάξη εμβρόντητη όταν μαθαίνει ότι ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν απλώς τρομοκράτης.

Εκανε κάτι φριχτότερον.

Λάδωνε την πολεοδομία του Πακιστάν για να χτίσει φρούριο-σπίτι.

Σαν το Μήτσο απέναντι, ένα πράμα!

Αυτή είναι η καυτή πατάτα.

Οχι να σ' απασχολεί το κλείσιμο της σχολής τυφλών και τα φιλότιμα παιδιά που ζητάνε δουλειά για τον μπαμπά και τη μαμά από τον Αϊ-Βασίλη και δε βγήκαν για τα κάλαντα πολλά, για να μην τα ληστέψουν τα μεγαλύτερα...

Λιάνα Κανέλλη

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Η ΧΙΟΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ


Η δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων και η ταυτόχρονη μεγάλη άνοδος της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχουν φέρει τα λαϊκά νοικοκυριά του νησιού σε απελπισία.
Εκατοντάδες νοικοκυριά των λαϊκών συνοικιών (Βαρβάσι, Τουρλωτή, Κοφινάς, Καστέλο, Γιαλούρικα κ.α) και των χωριών του νησιού μας περνούν τις μέρες των γιορτών σε συνθήκες παγωνιάς, αφού οι κυβερνητικές επιλογές για συνεχείς μειώσεις στα λαϊκά εισοδήματα και αλλεπάλληλες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους για το πετρέλαιο θέρμανσης το έχουν μετατρέψει σε είδος πολυτελείας. Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί έτσι, που πολλές οικογένειες, αλλά και πολυκατοικίες, δεν έχουν κάνει ούτε μία παραλαβή πετρελαίου φέτος. Έτσι η απογείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών έρχεται να συμπληρώσει έναν ακόμα κρίκο στη σφοδρή πολύπλευρη επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα.
            
Το κράτος των καπιταλιστών από κοινού με τα μονοπώλια του κυκλώματος διύλισης και εμπορίας κάνουν έως και αδύνατη την αγορά πετρελαίου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την κάλυψη των άλλων στοιχειωδών αναγκών για την καθημερινή επιβίωση. Απελπιστική είναι η κατάσταση που 'χουν διαμορφώσει στη θέρμανση των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, του Ειδικού σχολείου, του ΕΕΕΕΚ, των γυμνασίων και Λυκείων, του Πανεπιστημίου και της Φοιτητικής Λέσχης, τα οποία χτυπιούνται από την πλευρά της καρατόμησης των προβλεπόμενων κρατικών κονδυλίων (είναι χαρακτηριστικό ότι οι χρηματοδοτήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό φέτος είναι κατά 50% μειωμένες), κατάσταση που οδήγησε τις περίπου 80 σχολικές μονάδες να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα θέρμανσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι νηπιαγωγεία της πόλης με μεγάλη δυσκολία αγόραζαν κάποιες δεκάδες λίτρα πετρέλαιο. Η συγκεκριμένη πολιτική θα κλιμακωθεί με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα στο πλαίσιο εφαρμογής του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013.
            
Η εφαρμογή του νέου μέτρου, που ξεκίνησε το φθινόπωρο φέτος, ήδη απογείωσε τις τιμές στη λιανική σε ποσοστό πάνω από 40%, και αυτό παρά την πλήρη ανυπαρξία λαϊκής κατανάλωσης, η οποία έτσι κι αλλιώς συνεχίζει σε διαδικασία απότομης βύθισης, όπως και συνολικά το παραγόμενο ΑΕΠ.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά ασήκωτη ανατίμηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ (για το χειμώνα 2010-2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011-2012) και στα 330 ευρώ για το φετινό χειμώνα. Πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, για την παραπέρα απογείωση της ληστείας, φορτώνουν και το ΦΠΑ, δηλαδή επιπλέον 23%, όπως επίσης ισχύει και σε ολόκληρη τη γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης.
            
Το λεγόμενο «επίδομα θέρμανσης» που χορηγεί η συγκυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιχείρηση διαχείρισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Αποτελεί νέα βάναυση πρόκληση που αφορά στη δήθεν επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους από τα κλοπιμαία.
            
Η δίκαιη οργή και αγανάκτηση που διακατέχει τα λαϊκά στρώματα και μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί σε ορμητικό ποτάμι, για τη ρήξη και την ανατροπή με την πολιτική και με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, με τα κόμματα και τους κάθε είδους υπηρέτες και διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος.
            
Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει τίποτα από όλους αυτούς που πίνουν νερό στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Φτάνει πια η κοροϊδία με τα ψίχουλα του επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.
 
Ας σταματήσουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την αιθαλομίχλη εκείνοι που έχουν αναγκάσει τα λαϊκά νοικοκυριά να ζεσταίνονται με τις ξυλόσομπες.
            
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ανέχονται να ζουν το 2013 σε συνθήκες προηγούμενων αιώνων. Πρέπει να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει, να συσπειρωθούν και να απαιτήσουν την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα της λαϊκής οικογένειας, των φτωχών αγροτών.
 
Χίος 28/12/2012

NE Χίου του ΚΚΕ: για το ζήτημα της θέρμανσης - Chios

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΡΑ ΣΚΛΑΒΟΣ


"πώς μπορεί να χαρεί κανείς σαν άτομο όταν το σύνολο είναι αλυσοδεμένο; Κι ευκολότερα κανείς εξοικειώνονται με το θάνατο παρά με τη σκλαβιά"

Κώστας Βάρναλης

Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ"Αν η συνείδηση δε γεννά ιδέες, τότε τα μάτια δε μπορούν να δουν τα γεγονότα"

Λατσεζαρ Εκενκοβ - μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας και της Ένωσης Βουλγάρων Συγγραφέων

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Ελπίζω ο νέος χρόνος, όταν μας επισκεφτεί να μη φορέσει το γέλιο του δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη, το γέλιο μπροστά στην καταστροφή, όπως συμβαίνει στις αμερικάνικες κωμωδίες.

Μ' αυτό το γέλιο εγκαινίασε, τις παραμονές των Χριστουγέννων, την άθλια κατασκευή που έστησε στην πλατεία Συντάγματος.

Ας είναι σίγουρος.

Με το ίδιο γέλιο θα τον ξαποστείλουμε κι εμείς όταν έρθει η ώρα.

Γιώργος Κακουλίδης

Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ


Ο αντιδραστικός ρεαλισμός τους αποκαλύπτεται και μέσα από μια ματιά στην Ιστορία.
Εάν είχε γίνει αποδεκτός ο ρεαλισμός της εκάστοτε άρχουσας τάξης, η ανθρωπότητα θα ζούσε ακόμα στην εποχή της δουλείας, δε θα είχε γίνει η Γαλλική Επανάσταση, η Οχτωβριανή Επανάσταση, δε θα είχε γίνει η Επανάσταση του 1821, καθώς υπήρχε το "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω" (...)
Ο μόνος βιώσιμος ρεαλισμός για το λαό είναι η ακύρωση αυτών των σχεδίων και η πάλη για την ανατροπή.