ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ – ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΕΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ





 «Αν δεν είχαμε κάνει το μεγάλο πόλεμο, αν συνεχίζαμε να ακολουθούμε την ίδια πορεία, είμαι βέβαιος  ότι, αργά ή γρήγορα, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια κατάσταση παρόμοια σχεδόν με το παρόν χάος. Πρέπει να υπάρχει κάποιο θεμελιακό σφάλμα στο οικονομικό σύστημα μας, γιατί η αφθονία παράγει έλλειψη.»

Είναι λόγια του Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ (1863-1945). Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 1916-1922, ηγέτης της συμμαχικής κυβέρνησης κατά τη συγκεκριμένη περίοδο και αρχηγός του Φιλελεύθερου κόμματος μεταξύ 1926-1931.

Ήταν ένας από τους αρχηγούς του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και στην ουσία στο απόσπασμα αυτό από την ομιλία του στο Κέιμπριτζ στις 7 Απρίλη του 1933, ομολογεί σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, ότι ο πόλεμος εμφανίστηκε ως διέξοδος από τη διαρκή επέκταση της καπιταλιστικής κρίσης εκείνης της περιόδου.

Σήμερα ξέρουμε ότι ο Καπιταλισμός έχει φορτώσει την ανθρωπότητα με δυο παγκόσμιους πολέμους, στους λαούς πέφτει η μεγάλη ευθύνη, αν θα αφήσουν μια χούφτα από κηφήνες να μας οδηγήσουν και σε τρίτο.

Στη φωτογραφία είναι οι ηγέτες των Συμμάχων στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων (1919-1920). Από αριστερά: Βιτόριο Ορλάντο, Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ, Ζορζ Κλεμανσό και Γούντροου Γουίλσον

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ