ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑ




Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, από τα μονοκύτταρα βακτήρια και πρωτόζωα μέχρι τα πολυκύτταρα φυτά και ζώα, χρησιμοποιούν τεράστιο όγκο πληροφορίας για να αναπτυχθούν, να αναχαραχθούν και να επιβιώσουν στο περιβάλλον τους

Μην υποτιμάτε λοιπόν την ιστορική μας πείρα ειδικά σήμερα, σε συνθήκες μιας όχι συνηθισμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Αποτελεί λαϊκή ιστορική πείρα η κατάρρευση των υποσχέσεων που συνόδευαν την αντεπανάσταση του 1989 - 1991 για τον κόσμο «ειρήνης και δημοκρατίας» που θα συνόδευε το τέλος του «ψυχρού πολέμου».

Αποτελεί προϊόν της λαϊκής ιστορικής πείρας η ικανότητα της επισήμανσης του κινδύνου εμπλοκής της Ελλάδας σε έναν πιο γενικευμένο περιφερειακό ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Αποτελεί λαϊκή ιστορική πείρα και γνώση η κατανόηση της κίνησης, των ζιγκ-ζαγκ της Ιστορίας, της κοινωνικής προόδου που αφορούν και την εδραίωση, επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων αναφορικά με τις προγενέστερες. Ιστορική πείρα απαραίτητη για να κατανοήσει κάποιος ποια μπορεί να είναι η σημασία μιας μεγάλης επανάστασης, ακόμα και όταν το αποτέλεσμά της, το δημιουργικό έργο της ανατράπηκε μετά από αρκετές δεκαετίες.

Αποτελεί λαϊκή ιστορική πείρα η κομβικής σημασίας κατανόηση που θέλει την ταξική πάλη να μη περιορίζεται μόνο στην περίοδο που καταργείται η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, αλλά και στην περίοδο που η κοινωνικοποίησή τους συνυπάρχει με τη σχέση ατομικής (χωρίς εκμετάλλευση ξένης εργασίας) ή συνεταιριστικής ιδιοκτησίας στα ακόμα σκόρπια μέσα παραγωγής.



Αν και η νίκη της αντεπανάστασης στο πρώτο εργατικό κράτος της ανθρωπότητας και η καπιταλιστική οπισθοδρόμηση είναι αντιδραστική και απόλυτα καταστροφική, ωστόσο είναι λαθεμένο να θεωρηθεί ότι οδηγεί σε πλήρη ακύρωση των επιτευγμάτων της πορείας μιας σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Με άλλα λόγια, είναι αντιδιαλεκτικό και εξωπραγματικό να φανταζόμαστε ότι αν δεν είχε νικήσει η Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η εξέλιξη της καπιταλιστικής Ρωσίας θα είχε εξίσου οδηγήσει στη σημερινή Ρωσία. Και από αυτή τη σκοπιά χρειάζεται να γίνουν γνωστά τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ, αλλά και η επίδρασή τους στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στον καπιταλισμό.

Χρειάζεται δηλαδή να αναδείξουμε την ιστορική μας πείρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ