SUNLIGHT – Η… ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΠΟ ΜΙΑ «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ





Πριν μερικές μέρες, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι με απόφαση που πήρε μαζί με τη διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ., για πρώτη φορά το επίδομα ανεργίας θα δοθεί απευθείας σε επιχείρηση τμήμα της οποίας υπέστη καταστροφή, με «αντάλλαγμα» να μην απολύσει εργαζόμενους και να τους πληρώνει το μισθό τους!

Το υπουργείο πανηγυρίζει, ισχυριζόμενο ότι με την παραπάνω «καινοτομία» «412 εργαζόμενοι που, ελλείψει αντικειμένου, δεν προσέρχονται στην εργασία τους, αντί απόλυσης και αντίστοιχης υπαγωγής τους στο επίδομα ανεργίας, θα διατηρήσουν στο ακέραιο τις συμβάσεις και το μισθό τους», κάτι για το οποίο μάλιστα υποτίθεται ότι «δεσμευόταν» η εταιρεία από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος…



Οποιοσδήποτε γνωρίζει στοιχειωδώς πώς λειτουργεί μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα, ξέρει πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά από το να χάσει μια τέτοια μονάδα το ειδικευμένο προσωπικό της. Άρα, η απόλυση των εργαζομένων σε μια επιχείρηση που σε λίγους μήνες θα έπρεπε να λειτουργεί με τους ίδιους και πιο εντατικούς ρυθμούς, μόνο παραλογισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Πόσω μάλλον που η απόλυση σημαίνει περαιτέρω κόστος λόγω αποζημιώσεων κτλ. Ταυτόχρονα, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η επιχείρηση θα πάρει 75 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς είχε ασφάλιση και για την αποκατάσταση ζημιών από πυρός και για μελλοντική απώλεια κέρδους (loss of profit).

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι ενώ μιλάμε για μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση με πρωταγωνιστικό ρόλο παγκόσμια στο αντικείμενό της, που ανήκει σε έναν αντίστοιχα μεγάλο κερδοφόρο επιχειρηματικό όμιλο, οι παλιοί εργαζόμενοι είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται το 2012 κατά 12% στο όνομα της κρίσης (ποτέ δεν επανήλθαν) και οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με βάση τον βασικό μισθό των 586 και 511 ευρώ σε ένα εργασιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από εντατικοποίηση και επικινδυνότητα.

Ανακεφαλαιώνουμε λοιπόν: είσαι ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος και παθαίνεις ζημιά από κάποιο ατύχημα στην παραγωγική σου μονάδα. Παίρνεις 75 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες και μέχρι να επισκευάσεις τις βλάβες, τους εργαζόμενους σου που έτσι κι αλλιώς δεν σε συμφέρει να τους χάσεις καθότι ειδικευμένοι και με μεγάλο κόστος αποζημιώσεων, θα σου τους πληρώνει ο ΟΑΕΔ. Τέλεια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ