Η ιστορία των Βαλκανίων είναι η ιστορία των συνόρων τους.


  1. «Αυτό που δίδαξε ο Ιησούς ας δεχτούμε ότι το επέλεξε η περίπτωση. Αυτό που δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε είναι ότι πήρε ο ίδιος το μάθημα κατά γράμμα (...). Προχωρούσε ο Ιησούς από ένα δρόμο στους αγρούς και πείνασε, κι όπως είδε από μακριά μια συκιά με φύλλα, πήγε μήπως βρει τίποτα, φτάνοντας όμως κοντά της, δε συνάντησε παρά μόνο φύλλα, αφού δεν ήταν ακόμα η εποχή για σύκα. Είπε τότε, Ποτέ πια δε θα γεννηθεί φρούτο από σένα, και την ίδια στιγμή η συκιά ξεράθηκε. Είπε η Μαρία η Μαγδαληνή που βρισκόταν μαζί του, Δίνε σε όποιον χρειάζεται και μη ζητάς απ' αυτόν που δεν έχει. Μετανιωμένος ο Ιησούς, διέταξε τη συκιά να ζωντανέψει, εκείνη όμως ήταν νεκρή».

(Ζοζέ Σαραμάγκου, «Το Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον», εκδόσεις Καστανιώτη).

  1. Το θέμα του ονόματος της FYROM, επισκιάζει το θέμα της αλλαγής συνόρων με ανεξάρτητο Κόσσοβο. O Καρατζαφέρης παίζει τον νέο Σαμαρά. Θέατρο σκιών. Θέατρο εντυπώσεων. Έτσι παίζεται το παιχνίδι. Γιατί δε μετράει πια η ουσία. Κανείς δεν έχει καιρό γι΄ αυτήν. Οι εντυπώσεις μετράνε. Η ουσία χρειάζεται χρόνο. Και δεν έχουμε χρόνο γιατί τρέχουμε. Το βασικό, βέβαια, στην υπόθεση του ονόματος της γειτονικής χώρας είναι τούτο: Η ιστορία των Βαλκανίων είναι η ιστορία των συνόρων τους. Άρα το βασικό (για όποιον θέλει την ειρήνη) είναι η απομόνωση όσων επιθυμούν να κρατούν το θέμα των συνόρων «ανοιχτό».

  1. «Αντιμέτωπος με την διαφθορά» σημαίνει να μάχομαι εναντίον της έννοιας η οποία βρίσκεται απέναντι. Όταν η έννοια βρίσκεται εντός των τειχών τότε η σωστή καταγραφή είναι «συμμέτωπος με τη διαφθορά»

  1. Εκείνο το παλικαράκι ο κ. Νίμιτς που χάθηκε. Περίεργη περίπτωση ο κ. Νίμιτς, κοτζάμ ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και να αντιμετωπίζει τα θέματα της Βαλκανικής με όρους ...Βουκεφάλα; Το πόσο «ιθαγενείς» θεωρεί τους κατοίκους της περιοχής, φαίνεται, εκτός των άλλων, από το γεγονός ότι ενώ στον Μέγα Αλέξανδρο αναγνώρισε τον αιμοσταγή κατακτητή που έφτασε μέχρι τη Βακτριανή, αντίστοιχη δήλωση για τον σύγχρονό του, τον Μπους, που δολοφονεί αμάχους στη Βακτριανή (Αφγανιστάν), ο κ. Νίμιτς δεν έχει κάνει...

  1. Ήξερα το για ψύλλου πήδημα. Ήξερα της γριάς το πήδημα. Ήξερα το μεγάλο πήδημα. Ήξερα το πήδημα του Κατσαντώνη. Ήξερα το πήδημα της Ρόδου. Ήξερα το πήδημα της φωτιάς. Ήξερα πήδημα του σπίνου και των άλλων ωδικών πτηνών, αλλά δεν ήξερα ότι όλη η χώρα έχει πάρει τις διαστάσεις ενός πελώριου σκάμματος.

Σχόλια

Ο χρήστης ange-ta είπε…
καταπληκικός ο Σαραμάγκου!
Ο,τι και να διαβάσεις δικό του, συναρπάζεσαι.
Και έγω έχω κάνει ανάρτηση γι αυτόν.
Τι να πρωτοπρολάβεις να πεις και τι αξίζει να πεις περισσότερο;
Να μιλήσεις για ποίηση και λογοτεχνία; όταν όλοι μιλάνε για το πήδημα του χοντροβούβαλου στην ημεδαπή και της ποντικομαμής στην αλλοδαπή;
Να μιλήσεις για την γέννηση των ειδών, όταν οι άλλοι μιλάνε για χριστόδουλο;
Να μιλήσεις για ηλιακή ενέργεια, όταν όλοι σε λίγο θα μιλάνε για τα πυρηνικά;
Να μιλήσεις για τη φτώχεια, όταν όλοι οι άλλοι μιλάνε για μίζες και καμπριολέ;
Να μιλήσεις για κλωνοποίηση, όταν όλοι τρώνε 5 φορές τη μέρα κρέας;;
Απελπίζομαι, μα την αλήθεια!!!!
Ο χρήστης ange-ta είπε…
ο mirage έχει ένα ωραίο:

μαμ
κακά
λεφτα
και
σεξ
Ο χρήστης ange-ta είπε…
ζούμε στην νέα καπιταλιστική φάση:

Την σεξοφασιστική!!!
Ο χρήστης ange-ta είπε…
δεν πιστεύω να έχεις παράπονο,
χελιδόνια το φλεβάρη!!!!!
Ο χρήστης aliatas είπε…
ange-ta κάτι τα χελιδόνια σου, κάτι ο καιρός έξω, αρχίζω να πιστεύω ότι μπήκε η άνοιξη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ