Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Η επαναστατική ιδέα ότι όλοι εμείς δεν είμαστε παρά κοινοί κάτοικοι αυτού του Σύμπαντος, και όχι ιδιαίτερα όντα τα οποία διακρίνει γεγονός ότι βρίσκονται στο κέντρο του, διατρανώθηκε για πρώτη φορά από τον Αρίσταρχο (310-230 π.χ.), έναν από τους τελευταίους των ιώνων επιστημόνων.

Μόνο ένας από τους υπολογισμούς του επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας, μια πολύπλοκη γεωμετρική ανάλυση προσεκτικά καταγεγραμμένων παρατηρήσεων τις οποίες διεξήγαγε σχετικά με το μέγεθος της γήινης σκιάς πάνω στη Σελήνη κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης.

Με βάση τα δεδομένα του συμπέρανε οτι ο Ηλιος πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος απο τη Γη.

Εμπνεόμενος ίσως απο την ιδέα ότι τα μικροσκοπικά σώματα θα έπρεπε να περιφέρονται γύρω απο σώματα κολοσσιαίων διαστάσεων, και οχι το αντίστροφο, υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που υποστήριξε ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του πλανητικού μας συστήματος, αλλά ότι μάλλον αυτή και οι υπόλοιποι πλανήτες διαγράφουν τροχιές γύρω από τον πολύ μεγαλύτερο Ήλιο.

Ελάχιστα απέχει η διαπίστωση ότι η Γη μας είναι απλώς ένας ακόμη πλανήτης απο την ιδέα ότι και ο Ήλιος μας δεν είναι κάποιο ιδιαίτερο άστρο.

Κάτι τέτοιο υποψιαζόταν και ο Αρίσταρχος, ο οποίος πίστευε ότι τα άστρα στον νυχτερινό ουρανό δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα άλλο απο απομακρυσμένους ήλιους.

Stephen Hawking - Το Μεγάλο Σχέδιο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ