ΌΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΑΠΛΕΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ…


«Τα προβλήματα της θρησκευτικής λατρείας, ειδικά όταν πρόκειται για μειονότητες βρίσκονται πολύ συχνά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Για ένα πρόσθετο λόγο: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας. Το κράτος διαπλέκεται με την εκκλησία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ.

«Επόμενα η εκκλησία αποκτά πολιτικό λόγο και παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα. Άπειρα τα παραδείγματα, στη χώρα μας και στο νομό μας.

Είναι φυσικό λοιπόν ένα θέμα θρησκευτικής λατρείας, όπως είναι ο διορισμός ιμάμηδων, ιερουργών της ισλαμικής θρησκείας, να γίνει αντικείμενο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης, τοπικά και πανελλαδικά.

Αφορμή στάθηκε η κατάθεση για ψήφιση μιας τροπολογίας, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να διορίζει ιμάμηδες με πρόταση πενταμελούς επιτροπής, της οποίας τα τρία μέλη είναι μουσουλμάνοι, επιλεγμένα από τον Μουφτή του νομού. Η τροπολογία προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα οι συγκεκριμένοι ιμάμηδες, οι διορισμένοι δηλαδή από την κυβέρνηση, να διδάσκουν το Κοράνιο στα γυμνάσια και λύκεια, όπου φοιτούν μουσουλμάνοι, με μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Το 2007 ένας ανάλογος νόμος που ψηφίστηκε προέβλεπε τον διορισμό μετά από πρόταση επιτροπής από χριστιανούς (το ΚΚΕ τον καταψήφισε) που δεν εφαρμόσθηκε .

Είναι γνωστή σε όλους η διαμάχη για την εκλογή του Μουφτή που έχει πάρει και διακρατικές διαστάσεις.

Είναι γνωστό επίσης ότι ο Μουφτής λειτουργεί και με βάση τη Σαρία, τον ιερό νόμο του Ισλάμ, που επιτρέπει στον Μουφτή να λύνει ζητήματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου, που σε όλες τις αστικές δημοκρατίες τα λύνει η αστική δικαιοσύνη. Επίσης είναι γνωστό ότι με αυτόν τον τρόπο λύνονται τα κληρονομικά και οικογενειακά ζητήματα στη μειονότητα της Δυτ. Θράκης , 90 χρόνια τώρα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η κατάθεση και υπερψήφιση της τροπολογίας είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα των μέτρων που έχουν πάρει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και αξιοποιούν τα μειονοτικά ζητήματα για άσκηση εξωτερικής πολιτικής, από Τουρκία και Ελλάδα. Ενισχύουν τις θρησκευτικές αντιπαραθέσεις , ενισχύουν τις δυνάμεις που δρουν διαιρετικά στο λαό του νομού ,με βάση το θρήσκευμα και την καταγωγή, με αιχμή του δόρατος τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενισχύουν τη διάσπαση του λαϊκού κινήματος κι έτσι τελικά εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του διαίρει και βασίλευε, με στόχο τον έλεγχο των δρόμων ενέργειας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών κτλ.

Στο χέρι του εργατικού, του μαζικού λαϊκού κινήματος είναι να τους χαλάσει τα σχέδια

Η κατάθεση κι η υπερψήφιση αυτής της τροπολογίας επιβεβαιώνει, παραφρασμένα,, από τη σκοπιά των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, αυτό που λέει ο λαός «Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο του ιμπεριαλισμού». Να θυμίσουμε ότι κι οι δύο χώρες συνεργάζονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, κι ότι η Ελλάδα βοηθάει την Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την σχετική τροπολογία, γιατί είναι αντίθετο με τη διδασκαλία οποιουδήποτε δόγματος στα σχολεία.

Το ΚΚΕ είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας.

Το ΚΚΕ είναι υπέρ της εκλογής του Μουφτή από εκλεκτορικό σώμα που θα αποτελείται από θεολόγους του Ισλάμ , από ιερουργούς του Ισλάμ, από εκπροσώπους τοπικής διοίκησης και μαζικού κινήματος.

Η εκλογή του Μουφτή από το σύνολο των μουσουλμάνων, όπως υποστηρίζουν συγκεκριμένοι κύκλοι, εκτός και εντός Ελλάδος, με δεδομένο τον μη διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, δίνει στο Μουφτή που εκλέγεται με τέτοιο τρόπο, χαρακτηριστικά πολιτικού ηγέτη, ανεξάρτητα από την κατάργηση ή όχι των σημερινών αρμοδιοτήτων του, σχετικά με το κληρονομικό και το οικογενειακό δίκαιο. Αρμοδιότητες που για να καταργηθούν θα πρέπει να προηγηθεί πλατιά ενημέρωση των μουσουλμάνων πιστών, εξ΄ αιτίας της 90χρονης εφαρμογής τους.

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις για τα ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα και κατά καιρούς τις έχει συζητήσεις με τους εργαζόμενους της περιοχής.

Μεταξύ άλλων στο πρόγραμμά του που δημοσιεύεται στις θέσεις για το 19ο Συνέδριό του, υπογραμμίζει: “….Με την ίδια αρχή αντιμετωπίζει και τις λεγόμενες «μειονότητες», τα «αλλόγλωσσα» τμήματα της εργατικής τάξης, τους μετανάστες που έχει κληρονομήσει από τον καπιταλισμό, τους πολιτικούς πρόσφυγες. Η σοσιαλιστική εξουσία διασφαλίζει τη διάσωση της γλώσσας και των πολιτιστικών παραδόσεων, τη γνωριμία με τις ιστορικές ρίζες τους, με ένταξη ειδικού προγράμματος στο ενιαίο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σύστημα, χωρίς ξεχωριστούς οικισμούς, με φροντίδα στην εκπροσώπηση στα ανώτερα όργανα"».

Ροδόπη: Ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ για την τροπολογία για τον διορισμό ιμάμηδων | 902.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ