NURIA BARBOSA LEON: Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ



Η γνωστή μας από τις μπριγάδες Nuria Barbosa Leónμιλά για όλα και για τον πιθανό νέο Πρόεδρο της Κούβας στο resumendelsur.com :

Η Κούβα ξεκινά το 2018 με αλλαγές. Οι πολίτες του νησιού γνωρίζουν ότι τον Απρίλιο αυτού του έτους ο Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο θα αποσυρθεί. Θα είναι η πρώτη φορά σε 59 χρόνια που κάποιος χωρίς το επώνυμο Κάστρο θα πάρει τα ηνία της πολιτικής διαδικασίας που ξεκίνησε το 1959. Σε αυτό το πλαίσιο, το “Resumen del Sur” πήρε συνέντευξη από την Νούρια Μπαρμπόσα Λεόν, δημοσιογράφο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Granma Internasional και διπλωματούχο της Μαρξιστικής Λενινιστικής Φιλοσοφίας, η οποία αναλύει την εποχή που έρχεται στην Κούβα και θεωρεί ότι η απόφαση του Ραούλ Κάστρο να αποσυρθεί “συνάδει με το ιδανικό να τεθεί η νεολαία στα ανώτερα επίπεδα της ηγεσίας της χώρας”. 

Resumen del Sur (RdS) : Το 2018 ξεκινά με την βεβαιότητα ότι ο Ραούλ Κάστρο δεν θα παραμείνει πρόεδρος της Κούβας. Πώς εκλαμβάνουν οι Κουβανοί αυτή την απόφαση και σε τι αλλαγές μπορεί να οδηγήσει μια νέα ηγεσία ;

Nuria Barbosa León (NBL) Οι Κουβανοί έχουν εμπιστοσύνη στην Επανάσταση. Η Επανάσταση δεν είναιένας ηγέτης, αλλά μια πολιτική και κοινωνική διαδικασία που την οικοδομούμε όλοι συλλογικά.  Στην διεύθυνση της χώρας μπορεί να φιγουράρει οποιοδήποτε όνομα από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας. Κάθε ένας από αυτούς είναι επάξιος να συνεχίσει την καθοδήγηση της Επανάστασης. Όλοι έχουν επιτελέσει διαφορετικές λειτουργίες και συνεχίζουν την θεμελιώδη γραμμή της ιστορικής αυτής διαδικασίας. 

Το Σύνταγμά μας, διακηρύττει ότι οικοδομούμε τον σοσιαλισμό και αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο μέσω δημοψηφίσματος.  Η Επανάσταση έχει διαδόχους στην ηγεσία της, γιατί έχουν διαμορφωθεί στελέχη ικανά να την καθοδηγήσουν.

(RdS) Κυκλοφορούν κάποια ονόματα. Ένα από αυτά είναι του σημερινού αντιπροέδρου Μιγκέλ Ντίας Κάνελ.Τι μπορεί να ειπωθεί γι αυτόν ;

(NBL) : Ο Μιγκέλ Ντίας Κάνελ έχει πολλά πλεονεκτήματα για να καθοδηγήσει την Επανάσταση, ήταν ηγέτης της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών, στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας του Κόμματος σε δύο επαρχίες, στη Βίγια Κλάρα και στο Ολγίν, διετέλεσε υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης και εκπλήρωσε πολλά άλλα καθήκοντα. 
Σήμερα συνδέεται με τις ιδεολογικές διαδικασίες της κοινωνίας. Εμφανίζεται να συναντιέται με διανοούμενους και καλλιτέχνες, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, στις παιδαγωγικές εκδηλώσεις, εν τέλει, όλοι έχουμε κάποιου είδους επαφή με αυτόν.
Είναι ένας νέος άνθρωπος και με προοπτικές να συνεχίσει και να διατηρήσει τις εγγυήσεις που πέτυχε η επανάσταση.

(RdS) Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το όνομα του διαδόχου ;

(NBL) : Δεν νομίζω ότι το σημαντικό είναι το όνομα. Η εκλογή του Προέδρου γίνεται από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας (Κοινοβούλιο) και η βασική απαίτηση είναι να έχει την ψήφο του πληθυσμού. Αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλη.

(RdS) Τι καθορίζει την απόφαση του Ραούλ να μην συνεχίσει να είναι πρόεδρος ; 

(NBL) : Ο Ραούλ το είχε πει σε πολλές περιπτώσεις, η αναγκαιότητα να συνεχιστεί η Επανάσταση με μια νεότερη γενιά. Αυτό συνάδει με το ιδανικό να τεθεί η νεολαία στα ανώτερα επίπεδα της ηγεσίας της χώρας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ