Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Δεν νοιώθω καμιά απολύτως ανάγκη να απολογούμαι στους πολέμιους της πολιτικής του ΚΚΕ, γιατί η ορθότητα της επαληθεύεται καθημερινά στην πράξη από τις ίδιες τις εξελίξεις. Δεν μπορώ όμως να μην απαντώ πάνω στη σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματος από άσπονδους "φίλους" που παίζουν τον ρόλο του "συμβουλάτορα" και του "κριτή" πάνω σε σοβαρά θέματα της καθημερινής πάλης που διεξάγει το Κόμμα της Εργατικής Τάξης μέσα στο λαϊκό κίνημα για να ανταποκριθεί στο ύψος των απαιτήσεων της ταξικής πάλης.
Ένα από τα θέματα είναι αυτό που έχει να κάνει με τον ορυκτό πλούτο και την σύμβαση παραχώρησης του κοιτάσματος χρυσού και όχι μόνο, σε επιχειρηματικό όμιλο στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Οι ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας επιδιώκουν το μέγιστο κέρδος σε βάρος των εργαζόμενων και του περιβάλλοντος.
Η θεμελιώδης αντίθεση συμφερόντων είναι μεταξύ εργαζόμενων και κατοίκων από την μια μεριά και του επιχειρηματικού ομίλου "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." από την άλλη μεριά.
Το ΚΚΕ χωρίς περιστροφές και μισόλογα διαμήνυσε εξ αρχής ότι για τους εργαζόμενους το δικαίωμα εργασίας με αξιοπρεπή μισθό, σταθερή εργασιακή σχέση και ασφαλείς συνθήκες εργασίας ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟ. Ταυτόχρονα η προστασία του περιβάλλοντος και οι υγιεινές συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων επίσης ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΑ.
Επομένως αναδεικνύεται η ανάγκη σφυρηλάτησης της Λαϊκής Συμμαχίας εργαζόμενων και κατοίκων ενάντια στην ασυδοσία του επιχειρηματικού ομίλου στις Σκουριές με στόχο την κατοχύρωση εργασίας των εργαζόμενων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, κόντρα στους ληστρικούς όρους της κυβερνητικής σύμβασης ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου.
Η πάλη τους αυτή σε τοπικό επίπεδο για να έχει άμεσο θετικό αποτέλεσμα στις σημερινές συνθήκες, χρειάζεται την Λαϊκή Συμμαχία εργαζόμενων και κατοίκων. Επίσης χρειάζεται να ενταχθεί το αίτημα τους στην γενικότερη πάλη και προοπτική για κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.
Μόνο έτσι θα ασκηθεί πραγματική πίεση και θα υπάρξει κυβερνητική υποχώρηση, όταν δηλαδή σύσσωμοι εργαζόμενοι και κάτοικοι δώσουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κοινωνία "δεν τρώει κουτόχορτο" και δεν "τσιμπάει" στον τεχνητό διαχωρισμό συμφερόντων εργαζόμενων και κατοίκων.
Με αυτή την πρόταση πάλης μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα που να ικανοποιεί εργαζόμενους και κατοίκους. Ταυτόχρονα αυτή η πρόταση πάλης θα συμβάλλει στην ανάπτυξη μετώπου που μαζί με τα άλλα μέτωπα πάλης του λαϊκού κινήματος θα ανοίξουν την προοπτική της Λαϊκής Εξουσίας που θα εφαρμόσει φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης χωρίς καπιταλιστές, εκμετάλλευση και ληστεία του κοινωνικού πλούτου.
Στο πλαίσιο της φιλολαϊκής ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και τον εργατικό λαϊκό έλεγχο, είναι δυνατόν να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των κατοίκων με ουσιαστική λήψη μέτρων προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :
α) την ορθολογική χωροθέτηση των στομίων εξόρυξης που ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση του φυσικού τοπίου και του περιβάλλοντος.
β) τις βέλτιστες μεθόδους επεξεργασίας του μεταλλεύματος για την αποφυγή επικίνδυνων καταλοίπων επεξεργασίας με εργατικό έλεγχο.
γ)την ασφαλή αδρανοποίηση των υπολειμμάτων και την επανατοποθέτηση τους στα κενά εξόρυξης για συνεχή και παράλληλη αποκατάσταση του περιβάλλοντος με λαϊκό έλεγχο.
δ) την μεταφορά ακόμα και ολόκληρου οικισμού αν χρειαστεί στην ευρύτερη περιοχή μακριά από τα στόμια εξόρυξης και τις εγκαταστάσεις μεταφοράς και επεξεργασίας μεταλλευμάτων.
Μια τέτοια διαδικασία εξόρυξης όμως έχει κόστη που μειώνουν τα κέρδη των μονοπωλίων εξόρυξης σήμερα, ενώ στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας θα είναι αυτονόητες και απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες.
Όσο καθυστερεί η σφυρηλάτηση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα διεκδικήσει αποτελεσματικά αυτούς τους στόχους πάλης θα συνεχίζεται η κλοπή του κοινωνικού πλούτου, θα καταστρέφεται το περιβάλλον και οι εργαζόμενοι θα ζουν στην εκμετάλλευση και την ανασφάλεια. Ο μεν επιχειρηματικός όμιλος ως εργοδότης θα συνεχίζει να πιέζει για διατήρηση των ληστρικών όρων της σύμβασης εκμετάλλευσης, χρησιμοποιώντας εκβιαστικά την εργασιακή ανασφάλεια των εργαζόμενων. Η δε κυβέρνηση θα υποκρίνεται ότι δήθεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον χωρίς να αμφισβητεί τους ληστρικούς και καταστρεπτικούς όρους της σύμβασης παραχώρησης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.
Σχόλια