ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ… (Απλά εκπληκτικό βίντεο..!!)
«Η Πατρίδα καλεί», που ονομάζεται επίσης «Μητέρα Πατρίδα», «Η Μητέρα Πατρίδα σε καλεί», απλά «Πατρίδα», ή «Το Μνημείο της Μητέρας», είναι ένα άγαλμα στο Mamaye Kurgan στην Volgograd, Ρωσία , τιμώντας τη Μάχη του Στάλινγκραντ. Σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Yevgeny Vuchetich και τον μηχανικό Νικολάι Νικίτιν, και κηρύχτηκε το μεγαλύτερο άγαλμα του κόσμου το 1967 σε σύγκριση με τα μετέπειτα υψηλότερα αγάλματα.

Το «Η πατρίδα καλεί» είναι πολύ πιο σύνθετο από μηχανικής απόψεως, εξαιτίας της χαρακτηριστικής στάση του με ένα σπαθί ψηλά στο δεξί χέρι και το αριστερό χέρι να εκτείνεται σε μια κληση σαν χειρονομία.

Η τεχνολογία πίσω από το άγαλμα βασίζεται σε ένα συνδυασμό με σκυρόδερμα και συρματόσχοινα , μια λύση που βρίσκεται και σε ένα άλλο έργο του Nikitin του, το σούπερ-ψηλό Ostankino Πύργο στη Μόσχα.

Κατασκευή και αφοσίωση 

Όταν το μνημείο κατασκευάστηκε το 1967 ήταν το ψηλότερο γλυπτό στον κόσμο. Είναι 87 μέτρα (279 πόδια) από την άκρη του σπαθιού ως την κορυφή της πλίνθου. Το ύψος τηςγυναικείας φιγούρας είναι 52 μέτρα (170 πόδια), και το σπαθί 33 μέτρα (108 πόδια). Έχει διακόσια σκαλιά, που συμβολίζουν τις 200 ημέρες της μάχης του Στάλινγκραντ, που οδηγούν από το κάτω μέρος του λόφου στο μνημείο.

Ο γλύπτης ήταν ο Yevgeny Vuchetich, και τις σημαντικές διαρθρωτικές μηχανικές προκλήσεις των 7.900 τόνων του σκυροδέματου γλυπτού είχε αναλάβει ο Nikolai Nikitin. Το άγαλμα αυτό εμφανίζεται τόσο στην σημερινή σημαία όσο και στο εθνόσημο του Βολγκογκράντ

Γλυπτική μοντέλο και πηγή έμπνευσης 

Το μοντέλο που πόζαρε για το άγαλμα, λέγεται Βαλεντίνα Ιζότοβα , μία ντόπια της πόλης, που εξακολουθεί να αναγνωρίζεται για την ομοιότητά της με το άγαλμα. Είχε προσληφθεί από τον Lev Maistrenko, έναν καλλιτέχνη που δούλευε στο μνημείο συγκρότημα στις αρχές του 1960. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το άγαλμα ήταν εν μέρει εμπνευσμένο από τη Νίκη της Σαμοθράκης. O Στρατάρχης της Σοβιετικής Ένωσης Vasily Ivanovich Chuikov είναι θαμμένος στην περιοχή του μνημείου, όπως και ο διάσημη Σοβιετικός σκοπευτής Βασίλι Ζάιτσεφ, που σκότωσε 225 στρατιώτες του Άξωνα στη μάχη του Στάλινγκραντ.

Σχόλια

Ο χρήστης Poe είπε…
παντως βιντεο δεν εμφανιζεται
Ο χρήστης aliatas είπε…
Ο δαίμον του blogspot

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ