ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΑΛΛΗΣ




Η αυτοπροσωπογραφία του Θεόδωρου Ράλλη. Ένας σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος που άφησε τη σφραγίδα του στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης και που έργα του φιλοξενούνται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές όχι μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά και πέρα από αυτόν.

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα του 19ου αιώνα, ο πρωτότοκος γιος μιας οικογένειας από τη Χίο που διακρίθηκε στο εμπόριο και στις επιχειρήσεις, μεγαλωμένος μακριά από την Ελλάδα, ο Ράλλης δεν πέρασε από το Σχολείο των Τεχνών της Αθήνας, όπου εδραιωνόταν η λεγόμενη Σχολή του Μονάχου.

Κοσμοπολίτης με όλη την έννοια της λέξεως χάρη στον τρόπο που ανατράφηκε και έζησε, σπούδασε και πέρασε σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή του στο Παρίσι, ταξιδεύοντας ακατάπαυστα σε Ευρώπη και Ανατολή. Αυτό τον βοήθησε να κινείται με άνεση σε διαφορετικές σφαίρες, να καταπιάνεται με ποικίλα θέματα, να απευθύνεται στο κοινό διαφόρων χωρών, να συνδιαλέγεται με ανθρώπους από πολλούς τόπους και άλλες κουλτούρες, να ενσαρκώνει την έννοια της προσαρμοστικότητας, να συγκλίνει ή να αποκλίνει από τα πρότυπο του, να φέρνει κοντά ή να διαφοροποιεί τις οριενταλιστικές πτυχές της τέχνης του από τις αντίστοιχες του δασκάλου του.

Σταδιοδρόμησε διεθνώς ως Ralli (Theodore, Theo) και έτσι υπέγραφε τα έργα του, προς το τέλος του βίου του έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα.

Έλληνας εκ καταγωγής και εξ ιδιοσυγκρασίας, κράτησε σταθερά στενή επαφή με την Ελλάδα, όπου τον εξήραν ως διακεκριμένο τέκνο της ομογένειας.

Η Μεγάλη Βρετανία, μια χώρα στην οποία βρέθηκε πολύ νέος φεύγοντας από την Πόλη και στην οποία η οικογένεια του δραστηριοποιείτο επαγγελματικά, ήταν πάντοτε γι' αυτόν προσφιλής και πρόσφορος προορισμός, κυρίως εκθεσιακός, ενώ η υπό βρετανικό καθεστώς Αίγυπτος, και δη το Κάιρο, τον φιλοξένησε επί περίπου 15 χρόνια τους χειμώνες.

Άραβας στρατιώτης ερωτοτροπεί, 1878


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ