Διονύσης Γουσέτης - Και τα μυαλά στο μίξερ...

Ανακάλυψα ένα παλιό άρθρο (01/04/2006) του γίγαντα Διονύση Γουσέτη, αριστερού δημοσιογράφου της αριστερής εφημερίδας «ΑΥΓΗ».

Ακολουθεί ένα απόσπασμα:

Παραλείπω τη σφαγή στην Τριπολιτσά των 40.000 μουσουλμάνων και Εβραίων και το πλιάτσικο από τους Κολοκοτρώνη, Πετρόμπεη, Αναγνωσταρά, Μπουμπουλίνα κ.λπ. Είναι η βαρβαρότερη, αλλά και η γνωστότερη. Για περισσότερες λεπτομέρειες και βιβλιογραφία παραπέμπω τον αναγνώστη στο βιβλίο του Δημήτρη Λιθοξόου "Σύμμικτος λαός" (εκδόσεις Μπατάβια), απ’ όπου άντλησα τα παραπάνω.

Κάποιοι δικαιολογούν τα εγκλήματα: "Μα έτσι ήταν τότε οι συνήθειες. Άγριες". Όχι, δεν ήταν συνήθεια να παραβαίνεις το λόγο σου (τη "μπέσα" στα αλβανικά) και να σφάζεις ανθρώπους στους οποίους εγγυήθηκες τη ζωή και την ακεραιότητά τους. Οι Οθωμανοί τηρούσαν τη "μπέσα" κατά γράμμα, ήδη από τον 15ο αιώνα. Εξ άλλου, αν πιστεύαμε ότι η συνήθεια ήταν αυτή, τι νόημα θα δίναμε στις προσπάθειες και την πίστη των Τούρκων σε συμφωνίες που προφανώς θα παραβιάζονταν;

Δείτε το ολόκληρο, αν αντέχετε εδώ

http://www.ananeotiki.gr/readText.asp?textID=1086

Σχόλια

Ο χρήστης ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε…
ναι έτσι έγιναν τα πράματα!Αλλά ποιός του είπε του Γουσέτη ότι αν αναφέρεις όλα αυτά που κάνα¨ν οι ¨ελληνες επαναστάτες ή αν δεν αναφέρεις αυτά που καναν οι τούρκοι, βοηθάς στην εξάλειψη του εθνικισμού?!Η Ιστορία δε γράφεται όπως μας βολεύει αλλά πρέπει να κάτσεις να βρεις γιατί έγινε ό,τι έγινε.Εμένα τον προπάππου μου δεν τον σκότωσαν Τούρκοι αλλά Βρετανοί στη μάχη στην Καλλίπολη, πριν τη Μικρασιατική καταστροφή!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ψάξε και ένα άλλο άρθρο του Γουσέτη για τις κινητοποιήσεις στην Πάντειο. Είναι στην Αυγή στις 7 Δεκέμβρη.
Κατά τα άλλα, τη συμφωνία ο Κολοκοτρώνης την έκανε μόνο με τους Αρβανίτες της Τριπολιτσάς. Αυτό γράφει στα απομνημονεύματα. Δεν δικαιολογώ τη σφαγή -ούτε ο ο Γέρος τη δικαιολόγησε- αλλά να λένε τα πράγματα ως έχουν.
Ο χρήστης aliatas είπε…
Δεν μπορείς να κρίνεις κανένα γεγονός αποκομμένο από τις συνθήκες που επικρατούσαν την συγκεκριμένη στιγμή που έγινε.

Εάν εγώ αύριο το πρωί βγω στην πανεπιστημίου και αρχίσω να πετώ πέτρες στα αυτοκίνητα, θα είμαι ένας ακόμα άναρχοηλίθιος.

Δεν μπορεί όμως κάποιος να χαρακτηρίσει έτσι τα παιδιά στην Παλαιστίνη που κάνουν κάτι παρόμοιο.
Ο χρήστης ange-ta είπε…
Εχουν μουρλαθεί νπιτ για ντιπ οι σιριζάδες. Οι δυνάστες έγιναν απλώς μουσουλμάνοι, η τουρκοκρατία είναι οθωμανική διοίκηση, ο Κολοκοτρώνης δεν έχει μπέσα.
Ρε για κοίτα πως άλλαξαν τα πράγματα. Στο τέλος θα δικαιωθούν όλοι οι ταγματαλήτες, που λέγανε, ότι οι κομμουνιστές ξεπουλάνε την πατρίδα και είναι προδότες. Αυτοί που δώσανε το αίμα τους για τη λευτεριά.
Κατάλαβες δηλαδή....
Αν τον είχα μπροστά μου θα τον πλάκωνα στα χαστούκια, για να καταλάβει τι πάει να πει ελευθερία λόγου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ

Η ΛΑΧΤΑΡΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ