ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


«Τώρα έγινε. Εμείς, το Κόμμα των μπολσεβίκων, πείσαμε τη Ρωσία. Αποσπάσαμε τη Ρωσία από τους πλούσιους για τους φτωχούς, από τους εκμεταλλευτές για τους εργαζόμενους. Τώρα πρέπει να διοικήσουμε τη Ρωσία. Και όλη η ιδιομορφία της σημερινής στιγμής, όλη η δυσκολία βρίσκεται στην κατανόηση της ιδιομορφίας του περάσματος από το κύριο καθήκον να πείσουμε το λαό και να τσακίσουμε στρατιωτικά τους εκμεταλλευτές με τα όπλα, στο κύριο καθήκον της διοίκησης.

Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία ένα σοσιαλιστικό κόμμα κατόρθωσε να αποπερατώσει σε γενικές γραμμές το έργο της κατάκτησης της εξουσίας και της καταστολής των εκμεταλλευτών, κατόρθωσε να φτάσει άμεσα στο καθήκον της διοίκησης.

Πρέπει να φανούμε άξιοι εκτελεστές αυτού του πολύ δύσκολου (και πολύ ευγενικού) καθήκοντος, του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι για να πετύχουμε στο έργο της διοίκησης χρειάζεται εκτός από την ικανότητα να πείσουμε, εκτός από την ικανότητα να νικήσουμε στον εμφύλιο πόλεμο, η ικανότητα να οργανώνουμε πρακτικά. Αυτό είναι το πιο δύσκολο καθήκον, γιατί πρόκειται να οργανωθούν με καινούριο τρόπο οι πιο βαθιές, οι οικονομικές βάσεις της ζωής πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Κι αυτό είναι το πιο ευγενικό καθήκον, γιατί μόνο ύστερα από την εκπλήρωσή του (στις κύριες και βασικές γραμμές) θα μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία έγινε όχι απλώς σοβιετική, αλλά και σοσιαλιστική δημοκρατία».

Β. Ι. Λένιν

(«Τα άμεσα καθήκοντα της σοβιετικής εξουσίας», Απαντα, τ. 36, σελ. 172-173, έκδοση «Σύγχρονη Εποχή»)

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το έργο της πολιτιστικής επανάστασης σε γενικές γραμμές.
Πείσε τον συνάνθρωπο ότι δεν είναι ζώο και ότι μπορεί να μάθει, να συμβάλει στην οργάνωση της κοινωνίας. Ότι μπορεί να ασκήσει εξουσία (για όσο αυτή χρειάζεται).
Ο χρήστης ikonikos είπε…
Καλές οι προθέσεις του Λένιν αλλά δεν έπαυσε να είναι μέρος της "πρωτοπορίας" η οποία οδήγησε στις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του υπαρκτού...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ikonikos, χαιρετώ. Σύμφωνα με τη θέση σου, ο πρώτος που πρέπει να καταδικαστεί είναι ο Μαρξ. Αυτός ανέδειξε πρώτος τον ρόλο της πρωτοπορίας (αυτός άλλωστε μίλησε πρώτος για τον ρόλο του ΚΚ).
Οι πρωτοπορίες έχουν τον ρόλο να τραβήξουν τις μάζες μπροστά. Το αν το κάνουν ή όχι είναι άλλο θέμα.
Ο χρήστης aliatas είπε…
Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης. Που με τη σειρά της είναι θέμα οικονομικής βάσης. Το σκυλάκι δε θα περιμένει το κόκαλο (που εκπαιδεύτηκε να περιμένει) όταν δε θα υπάρχει ιδιοκτήτης του κόκαλου και του σκύλου. Το ζώο θα ψάξει να βρει την τροφή του χωρίς να κάνει κωλοτούμπες. Θα αναπτύξει κάποιο άλλο εξαρτημένο ανακλαστικό, αλλά κωλοτούμπες δε θα κάνει.

Επειδή η εργατική τάξη αργά η γρήγορα θα κληθεί να διαχειριστεί την εξουσία για όσο και όσο είναι αναγκαίο αυτό να γίνει, είναι απαραίτητο να μελετηθούν οι "κλασικοί" για να αποφύγουμε στο μέλλον καταστάσεις που ζήσαμε στο άμεσο παρελθόν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ

Η ΛΑΧΤΑΡΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ