Μια πολύ διδακτική ιστορία…

Μια πτυχή της πολιτικής της «ανταγωνιστικότητας» αποκαλύπτει η απόφαση της αμερικάνικης τράπεζας Citigroup να απολύσει τουλάχιστον 26.000 εργαζόμενους, το 8% δηλαδή του εργατικού της δυναμικού. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, οι απολύσεις θα φθάσουν τις 45.000.

Η Citigroup, η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, αιτιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη το υψηλό «κόστος εργασίας», το οποίο εμποδίζει την αύξηση του ποσοστού κέρδους της τράπεζας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, η Citigroup θα κλείσει πολλά γραφεία της στις ΗΠΑ και θα «μεταφέρει» ένα μέρος των 337.000 θέσεων εργασίας σε χώρες με χαμηλό «κόστος εργασίας». Αυτές οι αλλαγές θα πλήξουν περισσότερο τους τομείς των επενδυτικών υπηρεσιών και της λιανικής τραπεζικής αγοράς.

Ο Τσαρλς Πρινς, διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι οι απολύσεις και οι άλλες ανακατατάξεις αποφασίστηκαν κάτω από την πίεση των μετόχων της τράπεζας που δυσανασχετούσαν γιατί η μετοχή της Citigroup αυξήθηκε με ρυθμούς χαμηλότερους σε σχέση με τις μετοχές των ανταγωνιστριών τραπεζών.

Δηλαδή, οι χιλιάδες εργαζόμενοι δε θα χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας κάποιας οικονομικής ζημιάς της τράπεζας, αλλά για να «φουσκώσουν» με την απόλυσή τους την τιμή της μετοχής της...

Εξάλλου, μόλις πριν από ένα χρόνο η διοίκηση της ίδιας τράπεζας αποφάσισε να ανοίξει πάνω από 1.000 νέα υποκαταστήματα, ενώ μόλις πριν από μια βδομάδα εξαγόρασε την ταϊβανέζικη τράπεζα Bank of Overseas Chinese καταβάλλοντας 426 εκατ. δολάρια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ