Οι αναξιοπαθούσες τράπεζες.

Συχνά, πυκνά στην αγαπημένη μας πατρίδα, γίνεται λόγος για σκάνδαλα. Μα υπάρχει οφθαλμοφανέστερο σκάνδαλο από μια πολιτική που καταλήγει να έχει και απόλυτη νομική περιφρούρηση, την ώρα που ληστεύει (ευθέως και απροσχημάτιστα) εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες προς όφελος μιας χούφτας τραπεζιτών;

Για ρίξτε μια ματιά στην τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο, εφόσον καταφέρουν να βρουν τα χρήματα για να ξεπληρώσουν το «βραχνά» μια ώρα αρχύτερα, και προκειμένου να απαλλαγούν από το δυσβάστακτο βάρος των (τοκογλυφικών) τόκων, δεν πρόκειται να απαλλαγούν από τους τόκους (ακόμα κι αν καταβάλουν το χρέος τους στην τράπεζα), αλλά είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τους τόκους, ακόμα κι αν εξοφλήσουν νωρίτερα το κεφάλαιο του δανείου που σύνηψαν!

Ποιο είναι το αιτιολογικό αυτής της πραγματικά απίθανης απόφασης; Ότι το ύψος αυτών των δανείων είναι τόσο μεγάλο (πρόκειται για πάνω από το 50% του συνόλου των στεγαστικών δανείων και το ποσό τους ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ) που αν όλοι οι δανειολήπτες προβούν σε προεξοφλήσεις (πράγμα αδύνατο), τότε οι τράπεζες θα υποστούν... ζημιές! Έτσι αποφάσισαν οι δικαστές, εφαρμόζοντας προφανώς τους νόμους που ψηφίζουν στη Βουλή οι κυβερνώντες, παίρνοντας υπό την προστασία τους τις... αναξιοπαθούσες τράπεζες, που κάθε χρόνο καταγράφουν αστρονομικά κέρδη!

Αντί δηλαδή το γεγονός, ότι ένας ολόκληρος λαός είναι φεσωμένος στις τράπεζες, να λειτουργήσει υπέρ των δανειοληπτών, αντί να τιμωρηθούν αυτοί που περνούν τη θηλιά στο λαιμό των ελληνικών νοικοκυριών, η τιμωρία στρέφεται κατά του κρεμασμένου στο τραπεζικό ικρίωμα! Ο τελευταίος (εργάτης, αγρότης, υπάλληλος, βιοπαλαιστής) αν προσπαθήσει να βγάλει τη θηλιά από το λαιμό του πριν τον πνίξει εντελώς, τότε έρχεται η τυφλή δικαιοσύνη, να εφαρμόσει τους νόμους, και ξαναβάζει τη θηλιά (και το λαιμό) στη θέση της! «νόμιμα» πράγματα...

Σχόλια

Ο χρήστης ange-ta είπε…
"μιας χούφτας τραπεζιτών;"

Χούφτα, όχι και χούφτα.
Αυτοί κυβερνάνε την χώρα μας, αλλά και τον πλανήτη ολάκαιρο.
Τραπεζίτες και χρηματιστές.
Το κεφάλαιο που ξέραμε, απεβίωσε. Σημερα κυβερνάνε οι Μάνατζερ, που κανονίζουν, μόνοι τους τις αμοιβές τους!
Ρίξε μια ματιά στο πόστ για μισθοί και αμοιβές.
Ο χρήστης ikonikos είπε…
Πρώτη φορά γράφω εδώ και θα έλεγα ότι συμφωνώ με τα περισσότερα... Και να μη ξεχνάμε τους "ευημερούντες" Άγγλους οι οποίοι έχουν φτάσει σε όριο χρεωκοπίας: 8,5 εκατομμύρια Άγγλοι έχουν μέσο χρέος στις τράπεζες της τάξης των 10.000 λιρών!

Και έρχεται τώρα και το μίνι-μπαμ στα Χρηματιστήρια που πάλι οφείλεται στα στεγαστικά δάνεια και να το πακέτο για το πού πάει η "Οικονομία της Αγοράς"...Τώρα τα δάνεια "παγώνουν" υποτίθεται και θα αρχίσουν οι κατασχέσεις περιουσιών!!! Ο φιλελευθερισμός του κέρδους και ο αμοραλισμός της σχετικοποίησης του "οφέλους" με τη νομότυπη (και βίαιη) σφραγίδα του κράτους!

Και καλά το ότι οι τράπεζες ρυθμίζουν πλέον και τις τιμές σε βασικά αγαθά και στο πετρέλαιο, το ξέρει και η κουτσή Μαρία... Πόσο ακόμα πρέπει να βουτήξουμε στο βάλτο για να αντιληφθούμε ότι τα ατομικά πολιτικά δικαιώματα και η παραβίαση τους, για τα οποία όοολοι ενδιαφέρονται σχετίζονται άμεσα με τα οριζόντια κοινωνικά και οικονομικά εκτρώματα-εγκλήματα, δε ξέρω!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ

Η ΛΑΧΤΑΡΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ