ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Υπάρχουν άνθρωποι από λαϊκές οικογένειες, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη λογική μιας δήθεν ...«καλύτερης διαχείρισης» του καπιταλισμού.

Αυτό το γνωρίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και επιχειρούν να εμφανίσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν τον κεντρικό εκφραστή «μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, που ζητά τη δημοκρατική ανατροπή», ισχυριζόμενοι ότι το ΠΑΣΟΚ «εκφράζει τη δικαιολογημένη λαϊκή διαμαρτυρία και αποτελεί φορέα κυβερνητικής προοπτικής και ευθύνης».

Δεν μου λέτε ρε πράσινα παλικάρια; Ο απύλωτος πρώιμος λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αυτός που κατρακύλησε σε μια έξαλλη υποκρισία και κατέληξε σε μια ευθεία αντιλαϊκή επιθετικότητα, με γκεμπελίστικες μεθόδους κατά των εργαζομένων - «ρετιρέ», με σαμποτάζ κατά των αγροτών, με ιδιώνυμα κατά των μαθητών, με επιστρατεύσεις κατά των ναυτικών, με ξυλοδαρμούς κατά των συνταξιούχων;


Εσείς οι θαμώνες της Χαριλάου Τρικούπη δεν αναζητάτε πολιτική. Αυτή είναι δεδομένη. Εκείνο που ψάχνετε είναι την ηγεσία που θα εκπροσωπήσει τη ρητορική του καιροσκοπισμού και της δημαγωγίας, στη νέα εποχή που ανοίγεται για το ΠΑΣΟΚ.

Τόσο ο Παπανδρέου, όσο και ο Βενιζέλος δεν κρύβουν ότι η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα σάλτο από τη θεωρία του «κέντρου» σε μια αριστερόστροφη παραμυθία, με την ΠΑΣΟΚική νομενκλατούρα να αναζητά την επανακατάληψη της «κουτάλας» μέσω της διακίνησης της κεντροαριστερής απάτης.

Ποιος είναι ο καταλληλότερος να εκφράσει από πλευράς του ΠΑΣΟΚ τον έτερο πόλο του δικομματισμού - διπολισμού της μετεκλογικής περιόδου; Ο Παπανδρέου, ο Βενιζέλος, ο «τρίτος»; Το ερώτημα είναι υπαρκτό. Αλλά δεν αφορά την πραγματική Αριστερά της αμφισβήτησης, της ρήξης, της ανατροπής. Ίσως να αφορά την «αριστερά» της διαχείρισης που ονειρεύεται να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ στη θέση του παλιού. Μάλλον όχι ίσως… σίγουρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ